Video nadzor u Zaječaru za veću bezbednost građana (VIDEO)

U Zaječaru je danas počeo sa radom sistem video nadzora sa 22 kamere na glavnim gradskim ulicama, čime će grad postati mnogo bezbedniji. Do kraja sledeće godine realizovaće se i druga faza projekta, čija je ukupna vrednost 110 hiljada evra, gde će dvorišta škola i vrtića video kamerama biti povezana sa policijskom upravom, najavio je u Zaječaru ministar policije Nebojša Stefanović.

Zaječar se nalazi  u neposrednoj blizini državne granice sa Bugarskom, na takvzvanoj Balkanskoj krijumčarskoj ruti. Kroz Zaječar su decenijama prolazili glavni kanali za krijumčarenje ljudi, narkotika i razne druge ilegalne robe. Međutim, efikasnim radom policije, bezbednost je uvek bila na zavidnom nivou, a uvođenje video nadzora na glavnim gradskim saobraćajnicima dodatno će povećati bezbednost ljudi.

Vlada Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova intenzivno rade na tome da se građani osećaju zaštićeno i bezbedno i Zaječar, za početak sa 22 kamere na glavnim ulicama koje su povezane sa policijom, je deo tog projekta rekao je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova prilikom puštanja u rad sistema za video nadzor.

„To je projekat umrežavanja video nadzora, dakle kamera koje povezuju gradove, opštine, putne saobraćajnice, škole i vrtiće sa policijskim stanicama i kroz jedan kompleksan sistem video nadzora, a u narednim fazama i kroz softver koji će nam omogućiti prepoznavanje tablica i lica, faktički da povećemo apsolutnu bezbednost na teritoriji cele zemlje.“

Ovo je prvi deo projekta, rekao je ministar Stefanović, do kraja naredne godine u Zaječaru će video nadzorom policija moći da kontroliše i ko se kreće po dvorištima škola i vrtića. Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je rekao da je gradska uprava u ovaj projekat uložila znatna sredstva, ali da je korist nemerljiva: 

„Vrednost projekta je oko 110 hiljada evra, prvo je kupljena ona jedna na raskrnici, sada se pušta još 21-na, monitoring centar sa delom koji ide i u druge službe.“

Inače, ministar policije Nebojša Stefanović je zadovoljan radom Policijske uprave Zaječar koja beleži pad stope kriminaliteta za 9%, a u poslednje vreme nije bilo težih krivičnih dela i značajnijeg narušavanja javnog reda i mira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *