Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetio Zaječar povodom jubileja Istorijskog Arhiva (VIDEO)

„Zaječarski arhiv čuva DNK našeg istorijskog i kulturnog razvoja i 70 godina je značajan i vredan jubilej“, izjavio je danas u Zaječaru ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na svečanom obeležavanju ovog jubileja Istorijskog arhiva „Timočka krajina“. Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić organizovao je u Gradskoj upravi prijem za ministra Vukosavljevića.

Zaječar danas obeležava značajan jubilej jedne od ustanova kulture koja se već sedam decenija brine za ono što je naša prošlost kroz važna istorijska dokumenta i drugu građu koje su ostavile generacije u Zaječaru, Boljevcu i Knjaževcu. Istorijski arhiv “Timočka krajina” danas ide još jedan korak ka budućnosti potpisivanjem sporazuma o saradnji sa Bugarskim državnim arhivom iz Sofije, kojim osigurava učešće na konkursima prekogranične saradnje i dostupnost evropskim fondovima. Sedmu deceniju rada ova ustanova dočekuje u najvažnijem poslu – digitalizaciji, kaže direktor Velibor Todorov:

“Intenzivno radimo na tom zaokretu, pre svega na digitalizaciji svega ovoga što imamo kako bi ta građa bila dostupna preko pretraživača, kompjutera, građanima u svojim domovima gde oni mogu da odluče kod kuće o tome šta je njima potrebno i šta žele možda u papiru ili na nekom drugom nosaču da imaju u svojim domovima. Tako da mislim da smo na dobrom putu, s tim u vezi su i neki projekti koje smo dobili od Ministarstva kulture koje isto tako prati tu novu eru Arhiva…”

Čast Arhivu i svim ustanovama kulture u gradu učinio je danas resorni ministar Vladan Vukosavljević koji je čestitajući zaposlenima vredan jubilej rekao da Arhiv zapravo čuva DNK našeg istorijskog i kulturnog razvoja, a da će u tom poslu i dalje imati podršku ovog ministarstva.

Nakon što je prisustvovao promociji monografije i bibliografije Arhiva, ministra Vukosavljevića ugostio je i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić. Između ostalog bilo je reči o najstarijoj rok manifestaciji i budućem muzeju rokenrola:

“Ja sam imao to zadovoljstvo da ministra pozovem da 30. juna bude gost naše Gitarijade i da zajedno sa Bili Ajdolom položimo kamen temeljac za ovaj Muzej rokenrola koji će se graditi 2-3 godine i gde će sigurno učestvovati i Vlada Republike Srbije i ministarstvo i evropski fondovi, a da na kraju dobijemo jednu ustanovu kojom će se ponositi čitava Srbija i da time obogatimo našu turističku ponudu, pored Feliks Romulijane i našeg muzeja i svega onoga što planiramo u okviru razvoja turizma. Stvarno se ponosomo tom tradicijom od 52 godine koju niko u svetu ove vrste manifestacije nema”, rekao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Ministar Vladan Vukosavljević je ponovio da je stav ministarstva politika decentralizacije kulture što podrazumeva pomoć i ulaganje u dalji razvoj i osavremenjavanje svih ustanova kulture. 

“Dakle, Zaječar je stara, važna i velika srpska varoš koja u kulturno-istorijskom smislu pokriva veliki raspon, ako krenemo samo od Feliks Romulijane pa do budućeg Muzeja rokenrola, dakle od rimskog nasleđa pa do jednog muzeja savremene i popularne kulture, naravno i manifestacija koja stoji kao podloga za logiku neophodnosti postojanja jedne takve ustanove, jeste jedna nesvakidašnja stvar za našu sredinu, a ta stvar se zove tradicija. Sve što uspemo da održimo preko pola veka zaslužuje duboki naklon i poštovanje bez obzira da li se nalazi u oblasti rokenrola ili nekoj drugoj. Osim toga u Zaječaru se nalazi jedna od tri najstarije Gimnazije u Srbiji, što samo govori da nekadašnja varoš a sada grad, zaista jeste jedno od kulturnih žarišta.”

Posetu Zaječaru ministar je završio prisustvom svečanoj Akademiji koju je Istorijski arhiv za sve goste organizovao u pozorištu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *