Do 16. maja u zaječarskom muzeju izložba slika ČUDNI TALASI Simonide Rajčević (VIDEO)

Izložba slika Čudni talasi – autora Simonide Rajčević iz Beograda, od sinoć je pred zaječarskom publikom u galeriji muzeja. Izložba se može posetiti do 16. maja.

Umetnica Simonida Rajčević pripada samom vrhu savremene srpske umetničke scene. Diplomirala je 1997, dve godine kasnije magistrirala, a 2015. doktorirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Radi na istom fakultetu kao docent. Ovo je njena 18 samostalna izložba na kojoj je publici u Zaječaru predstavila devet slika velikog formata iz svog poslednjeg ciklusa. Podseća da je figura nezaobilazni deo njenih radova, a razloge za njihov možda čudan položaj ostavlja publici da doživi na svoj način….

“Publika će imati priliku da vidi, uvek je nezahvalno objašnjavati slike, naročito kada neko nema priliku da ih obiđe, omiriše, oseti, bude u prostoru sa njima… To su radovi velikog formata i sada to, taj emotivni deo, da li je ta figura srećna, nesrećna, da li je u muci ili oslobođenju, mislim da je na publici da odredi, u suštini mislim da je ono što nas zanima taj neki umetnički doživljaj i da li publika može da oseti bilo šta u ovom trenutku gde je sada umetnost stvarno zakomplikovana savremenim diskursima. Bilo bi lepo da publika dođe i vidi slike, pa da sama nekako proceni kako se oseća.”

Zaječarski muzej je već vlasnik jednog rada Simonide Rajčević dobijenog iz otkupa Ministarstva kulture 2016. godine, koje se lepo uklopilo u sadašnju postavku:

“Uz Čudne talase, odlučili smo se da prikažemo još jedno Simonidino delo iz našeg fonda koje je muzej dobio na konkursu Ministarstva kulture i informisanja, a čime je likovna zbirka odeljenja likovne umetnosti obogaćena. U pitanju je rad iz ciklusa “Ljudske aktivnosti. Bespomoćni”. Sećanje i rekla bih istorija privatnosti utkani su u ovaj fotorealistički crtež čvrstog i odlučnog lika Simonidine majke koji je pred nama živ i veoma sugestivan”, rekla je na otvaranju istoričar umetnosti Nina Pogarčić.

Postavku slika Čudni talasi Simonide Rajčević, publika u galeriji zaječarskog muzeja može razgledati do 16. maja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *