Objedinjena turistička ponuda istočne Srbije (VIDEO)

Na današnjem sastanku u Zaječarskom upravnom okrugu, turistički radnici iz Timočke krajine razgovarali su o zajedničkoj turističkoj ponudi istočne Srbije.

Ideja o formiranju turističkog klastera istočne Srbije nije nova, ranije je bilo sajmova turizma gde su opštine Timočke krajine bile na jednom zajedničkom štandu, a na ovogodišnjem beogradskom sajmu, Donje podunavlje je nastupilo sa jedinstvenom ponudom jer je poznata činjenica da turisti ne žele da borave na jednom mestu više od 2-3 dana. Objedinjena turistička ponuda pruža mnogo mogućnosti i benefita:

“Mogućnost da zajedno učestvujemo na međunarodnim i domaćim sajmovima, mogućnost apliciranja u različitim projektima prekogranične saradnje, mogućnost apliciranja u različitim fondovima i pristupnim sredstvima EU iz oblasti turizma”, rekao nam je Miroslav Knežević, načelnik Borskog upravnog okruga.

Njegov zaječarski kolega Vladan Paunović, dodaje: “Cilj je da sa što manje sredstava, što manje energije, postigne se maksimalni efekat i da se u Timočku krajinu dovede što veći broj turista.”

Turistički poslenici smatraju da Timočkoj krajini ne nedostaju prirodne lepote i istorijska baština, ali su svesni su da bi za posetioce bili primamljiviji kao deo veće i raznovrsnije ponude istovremeno odmora, rekreacije, avanture…

“Bez obzira što je Sokobanja jedna od najposećenijih turističkih destinacija u našoj zemlji i prepoznata kao izuzetna destinacija za razvoj turizma u Srbiji, ona je dovoljno mala i verujem da nije dovoljno vidljiva turistima u regionu. Ukoliko želimo da se obratimo nekim tržištima koja su nam dalja, da bi bili prepoznatljivi moramo da ukrupnimo turističku ponudu”, kaže Ljubinko Milenković, iz Turističke organizacije opštine Sokobanja.

David Đurđević, iz TO Kladovo dodaje: “Kladovo je još uvek neotkriveno za mnoge turiste iz Srbije i stranih zemalja. Formiranjem jedne zajedničke turističke ponude od Sokobanje do Majdanpeka, mislim da ćemo dobiti svi time i da ćemo zajedničkim snagama mnogo više uticati na to da dovedemo što veći broj turista u naš kraj.”

Ovo je prvi inicijativni sastanak o zajedničkoj turističkoj ponudi, pa su očekivanja da će do sledeće sezone Istočna Srbija ponuditi jedinstven turistički proizvod.   

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *