Zbirka priča PRIČOŽDER predstavljena zaječarskoj publici (VIDEO)

Sinoć je u Zaječaru predstavljena knjiga priča Ivana Potića PRIČOŽDER. Brojni poštovaoci njegovog književnog opusa ispunili su galeriju Radul begovog konaka, a o knjizi su govorili profesori književnosti Violeta Simić i Stevan D. Jovanović.

Pričožder je 10-ta knjiga Ivana Potića, a šesta zbirka kratkih priča. Objavljena je pre prošlogodišnjeg Sajma knjiga u izdanju niškog Kulturnog centra i bila je na njihovom štandu tokom naše najveće izložbe knjiga u Beogradu. Bila je u izboru za književnu nagradu Biljana Jovanović, ipak, ovo je sada njena prva promocija, a autora smo pitali ko je PRIČOŽDER….

“Pričožder je moj književni obrok koji sam servirao čitaocima 2017. godine i logičan je nastavak knjige priča koja se zove Kvadrat na crnom kvadratu. Ono što je bilo u Kvadratu u nekim početnim obrisima, crtama, sada je u Pričožderu, kako bih rekao, konkretno.” 

Književnost kao lepši deo stvarnosti i pokušaj da se odbranimo od kiča i prostote, gubi bitku sa tehnološkim napretkom, ali doslednost onih koji je stvaraju neće dozvoliti njeno nestajanje…. 

“Kultura čitanja je, čini mi se, u opadanju, ali zadatak svakog čoveka koji se bavi kulturom u ovom slučaju književnošću i pisanjem, da ostane dosledan sebi i da neguje taj neki svoj unutrašnji pripovedački glas ako ga ima. Ja mislim da sam u skladu sa godinama i sa svojim stažom, koji nije baš mali, da sam ja donekle i promenio svoju poetiku, međutim i dalje su neke stvari koje su me karakterisale u prethodnom periodu tu.”

Posećeno književno veče u Radul begovom konaku obogatili su pričom o Pričožderu ali i prethodnim Potićevim knjigama, profesori književnosti Violeta Simić i Stevan D. Jovanović, dok je autor publici pročitao nekoliko odlomaka iz knjige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *