Za projekte vodosnabdevanja, kanalizacije i otpadnih voda 50 miliona evra (VIDEO)

Predsednici opština iz Timočke krajine danas su se u Zaječaru sastali sa Markom Blagojevićem, v.d. direktorom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, kako bi razgovarali o kreditnom aranžmanu sa Evropskom investicionom bankom kojim će 50 opština u Srbiji moći da konkuriše za 50 miliona evra za projekte vodosnabdevanja i kanalizacije.

Retko koja opština u Srbiji nema neki problem sa vodosnabdevanjem ili tretmanom otpadnih voda i kanalizacijom. To su veliki infrastrukturni poslovi, pa je većini lokalnih samouprava teško da iz sopstvenih sredstava finansiraju rekonstrukciju ili izgradnju novih sistema za kvalitetnije snabdevanje vodom. 

Dejan Vagner, predsednik opštine Majdanpek kaže da su tu prijavili nekoliko projekata, prvenstveno kada je u pitanju vodosnabdevanje u Majdanpeku i Donjem Milanovcu: “Za nas je ovo jedna jako dobra prilika da se dođe do povoljnih sredstava finansiranja za rešavanje tih naših potreba.”

Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac kaže da su za današnji sastanak pripremili nekoliko projekata: “To su projekti za kanalizacionu mrežu u tri sela knjaževačke opštine: Trgovištu, Donjem Zuniču i Minićevu. Mi smo i u prethodnim godinama pokušavali da nađemo izvore finansiranja za ove važne infrastrukturne projekte, na žalost do sada nije bilo mogućnosti.”

Vlada Srbije preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, realizuje aranžman sa Evropskom investicionom bankom, u vrednosti od 50 miliona evra za projekte vodosnabdevanja, kanalizacije i drugih otpadnih voda u Srbiji, rekao je na sastanku u Zaječaru Marko Blagojević. Zato će Kancelarija pomoći lokalnim samoupravama kako bi bile spremne za realizaciju projekata kada se novac obezbedi:

“U pitanju je jako važna tema, veliki projekat… Ideja nam je da na oko 50 lokacija, u 50 lokalnih samouprava širom Srbije, uradimo oko 50 intervencija gde bi svaka trebalo da košta u proseku oko milion evra. Posao Kancelarije za javna ulaganja jeste da obezbedi finansiranje i svu tehničku pomoć lokalnim samoupravama kada je u pitanju izrada projektne dokumentacije i izvođenje radova, realizacije projekta.”

Na lokalnim samoupravama je da osim inicijative, pokažu i brzinu kada je u pitanju priprema projekata, kao i da obezbede kvalitetan i stručan nadzor nad realizacijom projekta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *