Iz visoke trave, šumovitih i vlažnih predela vrebaju krpelji (VIDEO)

Sa prvim toplim danima sve je više šetača u prirodi pa se samim tim povećava opasnost da nekog od njih ujede krpelj. Ono što je važno reći da nema mesta panici, ali se treba što pre obratiti lekaru.

Nekoliko korisnih saveta koji mogu pomoći da što pre primetite krpelja jesu da nosite odeću svetlih boja kada boravite u prirodi. Takođe se preporučuje da obučete bluzu dugih rukava i duže pantalone, kao i da izbegavate visoku travu, šumovite i vlažne predele u kojima krpelji vole da se kriju. Mališani su naročito osetljivi tako da u ovom periodu treba biti obazriv.

Ako se ipak krpelj nastani na vašem telu ne bi trebalo da ga sami uklanjate jer nepravilno skidanje ovog parazita povećava rizik od infekcije, poručuje dr Miloš Protić, specijalista opšte medicine:

“Osoba koja primeti krpelja treba da se javi zdravstvenoj ustanovi da bi joj zdravstveni profesionalac izvadio krpelja, nikako da pokušava sama. Razlog je taj što krpelji prenose sem neke uobičajene infekcije i određene bolesti koje mogu da budu vrlo opasne za čoveka, a neke i fatalne. U našoj sredini poznata je Lajmska bolest i ona ima nekoliko oblika manifestacije, prvih nekoliko dana od ujeda krpelja se stvara kružno crvenilo, kao prsten, koje se postepeno širi.”

Krpelj takođe može da prenese na čoveka i određene viruse koji mogu znatno pogoršati zdravstveno stanje pacijenta, te je oprez neophodan kako bi se izbegle ovakve situacije. Ukoliko postoji sumnja da je ovaj parazit zarazio čoveka onda se izvađeni krpelj analizira na odseku epidemiologije u zaječarskom Zavodu za javno zdravlje Timok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *