Kroz programe sufinansiranja posao za 250 Zaječaraca (VIDEO)

Kroz dva programa koja će zajednički sprovesti Grad Zaječar i Nacionalna služba za zapošljavanje, ove godine posao će dobiti oko 250 Zaječaraca. Ovo je najavljeno danas posle sastanka direktora NSZ Zorana Martinovića i gradonačelnika Zaječara Boška Ničića.

Na evidenciji zaječarske filijale za zapošljavanje trenutno je 6.200 ljudi. Najveći broj je nekvalifikovanih radnika. Zato je iz budžeta grada Zaječara ove godine za sufinansiranje novih radnih mesta izdvojeno 20 miliona dinara a još toliko novca se očekuje i iz budžeta Nacionalne službe za zapošljavanje. Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić obećao je da će do kraja mandata broj nezaposlenih biti smanjen za hiljadu i po do dve hiljade ljudi:

“Strateško opredeljenje Zaječara, govorio sam, je posao, posao… radna mesta, radna mesta…. da nam se deca vraćaju, a ne odlaze iz grada. Taj strateški cilj ćemo ostvariti, a da bi to ostvarili neophodna je saradnja ove dve institucije – NSZ i grada. Neophodno je da tim investitorima ponudimo zaista kvalitetne ljude, ljude koji nas neće obrukati, koji će želeti da rade.”

Republika Srbija je za pomoć lokalnim samoupravama za zapošljavanje ove godine izdvojila oko 500 miliona dinara, najviše u poslednjih pet godina. Direktor nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović smatra da moramo da prilagodimo upisnu politiku i uvedemo dualno obrazovanje kako bi poslodavci imali kvalitetnu i obučenu radnu snagu koju bi i više plaćali:

“Pozivam i ovom prilikom sve poslodavce da se detaljno informišu o svim našim programima koji su u toku. Ovih dana smo raspisali još jedan krug javnih poziva koji se finansiraju iz sredstava EU i IPA i tu ćemo imati program samozapošljavanja i program novootvorenih radnih mesta i program obuke za poznatog poslodavca, tako da će to dodatno uvećati obuhvat broja nezaposlenih lica koja se mogu uključiti u ove programe.”

Zaječaru će u narednom periodu naročito biti potrebni radnici tehničkih zanimanja, čulo se danas u gradskoj upravi. Direktor zaječarske filijale Zoran Djordjević najavio je za 24. april sajam zapošljavanja koji će biti održan u Tehničkoj školi. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *