POMOĆNIK MINISTRA ZA RUDARSTVO I ENERGETIKU IVAN JANKOVIĆ OBEĆAO U ZAJEČARU STRUČNU I TEHNIČKU POMOĆ U REVITALIZACIJI ARTESKIH ČESAMA (VIDEO)

Posle nedavnog sastanka gradonačelnika Zaječara Boška Ničića i predstavnika Udruženja “Za česme” u Beogradu sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, danas je u Zaječaru boravio njegov zamenik Ivan Janković. On je sa zaječarskim gradonačelnikom i predstavnicima udruženja “Za česme” dogovorio modalitete obnove pedesetak arteskih česama u gradu.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Ivan Janković je istakao da su česme istorijsko, kulturno i turističko blago Zaječara i da će Ministarstvo pružiti maksimalnu stručnu i tehničku pomoć da se projekat revitalizacije i legalizacije zaječarskih arterskih česama realizuje. Takodje, Ministarsvo će pomoći  i u tome da se utvrdi koliko vode troše mlekara, pivara, Žitopromet:

“Ono što smo se dogovorili sa ministrom Antićem u toku predhodne nedelje, to smo danas i realizovali. Došli smo u grad Zaječar da definišemo model po kome ćemo pomoći projekat revitalizacije i sanacije i na kraju zaštite i održivog korišćenja arteskih česama koje su u gradu Zaječaru, mogu slobodno reći, turistička atrakcija na neki način. Te česme su svakako jedan istorijski deo grada Zaječara, te česme su sadašnjost grada Zaječara i te česme će sigurno biti i budućnost grada Zaječara i u tom smislu mi moramo podržati ovaj projekat, pre svega stručno, tehnički a onda i na svaki drugi način. Definisali smo korake koji su u skladu sa pozitivnom zakonskom regulativom iz oblasti rudarstva i geologije. Definisali smo korake koje je potrebno napraviti u cilju overe rezervi i kasnije definisanja eksploatacionog prostora koje će na neki način štititi arterske česme, štititi, ovo mogu slobodno da kažem istorijsko i kulturno bogatstvo koje Zaječar poseduje. U skladu sa nalogom ministra Aleksandra Antića mi ćemo i u narednom periodu imati intenzivne sastanke na ovu temu i apsolutno ćemo pomoći po pitanju ovih stvari. Uložićemo maksimalne napore da ovaj projekat dovedemo do njegove realizacije.”

Na sastanku se razgovaralo i o termalnim vodama a sve u cilju, da se kako je gradonačelnik Ničić istakao, budućim generacijama ostavi  ovo prirodno bogatstvo koje Zaječar ima na dobrobit svih gradjana: 

“Mislim da smo imali jedan zaista sadržajan razgovor u kome smo došli do koraka koje treba preduzeti kako bi došli do krajnjeg cilja a to je da se utvrde konačno i rezerve te kvalitetne vode na kojoj grad Zaječar leži. Da vidimo, da pokrenemo i to pitanje termalnih voda. Da vidimo šta je to čime grad Zaječar raspolaže i koje je to prirodno bogatstvo koje trebamo zaštititi i čuvati za generacije koje dolaze. Izuzetna je pomoć i gospodina Ivana i njegovih saradnika ali i ljudi iz Udruženja “Za česme”. Pomoć, pre svega gradu, generacijama onih koji će ostati iza nas, da im ostavimo ono što su nama i priroda ali i preci ostavili a to je da imamo to bogatstvo. U gradu imamo preko 50 arterskih česama sa kojih možemo da se snabdevamo u svakom trenutku zdravom pijaćom vodom. Da one koje su u medjuvremenu prestale da rade, revitalizujemo a da one koje su eventualno zagadjene i čija voda više nije za upotrebu, vratimo u stanje da ponovo imamo zdravu pijaću vodu ali i da oni koji u industrijskoj proizvodnji, svojih proizvoda, kao što su Pivara, kao što je Žitopromet i Mlekara ali i ostali koji budu zainteresovani, znamo tačno kolika je to količina vode koju oni troše i da li ta količina potrošene vode, odgovara onome što može da se ponovo dopuni rezerva u bazenima na kojima grad leži.”

Boban Pogarčić, predsednik Udruženja “Za česme” rekao je da svi znamo kakve smo probleme imali proteklih godina vezano za korišćenje česama u gradu:

“Ta oblast nije uredjena u ovom gradu. Znamo da trenutno vodimo prvi sudski proces vezano za uništenje prirodnog dobra u Srbiji, tako da se nadam da ćemo kad prodjemo kroz sve ove korake, koje smo danas definisali, da ćemo doći do faze i da se steknu uslovi da se više nikada ne desi ovakvo presušivanje česama u gradu i da ta oblast bude u potpunosti uredjena u ovom gradu na zadovoljstvo svih stanovnika, na zadovoljstvo privrede, znači ključna reč je održivo korišćenje ovih naših resursa.”

Kolektor Kriveljske reke, biće napravljen, obećao je danas na insistiranje kolege novinara iz Bora, pomoćnik ministra rudarstva i energetike Ivan Janković. Za ove namene ove godine u republičkom budžetu planirano je pola miliona dinara a još toliko će biti izdvojeno naredne godine. Janković je rekao da će se vrlo brzo početi sa izradom projektno tehničke dokumentacije za ovu, po ekologiju važnu investiciju.

foto: www.zajecar.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *