Novinar Miljan Paunović učesnik projekta Škola multimedijskih veština (VIDEO)

U okviru projekta “Škola multimedijskih veština”, zaječarskog Dečijeg centra u Omladinskom centru sa srednjoškolcima je o medijskim slobodama i ulozi medija u jačanju demokratije, razgovarao politikolog Miljan Paunović. Predvidjeno je da o ovim temama sa mladim Zaječarcima razgovara četvoro novinara. 

Učenici koji pohadjaju Školu multimedijalnih veština napraviće 15 video priloga na teme koje će sami odabrati a 3 najbolja rada biće emitovana na Za media portalu. Njima je o rijaliti programima, spinovanju, kopi pejst novinarstvu, juče u omladinskom centru govorio Miljan Paunović, politikolog koji se novinarstvom bavi već pertnaestak godina i tekstovi su mu izmedju ostalog objavljivani u listovima Nin, Blic, Ekonomist, portalima Telegraf i Direktna reč: 

“Mislim da danas samim promenama novinarstva, znači jedne vrste  novinarstva koje je iz jednog analitičkog, otišlo u dnevno novinarstvo sa kratkim vestima i sa puno slika, puno jednih te istih reči koje se kopi pejst prebacuju sa portala na portal iz medija u medij,  gubimo jedan kvalitet i da dobijamo ono što na neki način je možda videla i Evropska komisija. Mi vidimo naročito pred izbore ili u tih nekih izbornih procesa kako mediji rade.”

Plan je da kroz nekoliko kerativnih radionica srednjoškolci nauče osnovne tehnike nastajanja medijskih poruka. Želja je da se mladima objasni da ono što gledaju, slušaju ili čitaju i što im se preko medija servira, direktno utiče na njihovo poimanje stvarnosti i društva u kome žive, kaže Selena Ristić Vitomirović iz  Udruženja Dečiji centar:

“Projekat je napravljen sa ciljem da ljudima objasni značaj medija i medijskog izveštavanja u demokratskom društvu i uopšte u formiranju njihovih stavova u životu. Znači, koliko jedna lažna vest može da doprinese nečemu što će se loše kasnije dešavati. Jako je važno da mladi mogu da razluče.”

Dečiji centar projekat “Škola multimedijskih veština” realizuje uz podršku Zimanovog fonda za mlade, Zaječarske inicijative, Fondacije Iskorak i Nacionalne zadužbine za demokratiju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *