Poslednji momenat za rezidbu i prskanje voćaka (VIDEO)

Duga i snežna zima odložila je radove u poljoprivredi. Zbog snega, koji se tek nedavno otopio mnogi voćari nisu stigli da na vreme odrade zimsku rezidbu i hemijsku zaštitu voćaka. U Timočkoj krajini nije bilo izmrzavanja ali je poslednji trenutak da se udje u voćnjake.

Zaštita voćnjaka od bolesti, insekata i štetočina, koje prezimljavaju, uslov je za dobar početak voćarske sezone. Trenutak kada se voćka budi iz zimskog sna, otvara svoje pupoljke, počinje da cveta i lista, idealan je za preventivne mere zaštite voćaka. Tada su biljke najranjivije, pa bi zbog toga trebalo sprečiti bilo kakvo oštećenje.

Bitno je da se rezidba ali i prskanje završe  pre nego što biljka započne proces vegetacije, kaže agronom Dragan Djordjević:

“Zimsko prskanje je moguće ukoliko nije došlo do kretanja zelenih listića odnosno do budjenja pupoljaka i pojave prvih zelenih listića. Ukoliko je došlo do toga, onda treba izbeći zimsko prskanje i sačekati onaj prvi momenat pre otvaranja belih koka, odnosno belih balona i izvršiti prskanje. Znači može da se nadomesti čak i ovaj deo zimskog prskanja koji se izvodi bakarnim preparatima ukoliko bude zatvorenih pupoljaka onda se može izvršiti prskanje bakarnim preparatima uz dodatak mineralnog ulja i nekog od insekticida.”

Dejan Stambolić iz Ražnja ima nekoliko hektara pod kupinom i dunjom. Od ovog voća proizvodi vino, rakiju, slatko, džem. Sreli smo ga u Zaječaru na Uskršnjem bazaru gde je prodavao svoje proizvode. On kaže da mu je izmedju špalira zasejana trava što omogućava rezidbu i kada je visoka vlaga: 

“Ako su voćnjaci zatravljeni, može da se reže i posle kiše. Kupina se reže u martu mesecu, samo ima zimsku rezidbu a u jesen se odstrane biljke koje su rodile ove godine pa se one sklanjaju u jesen posle berbe, a ovo je zimska rezidba u martu mesecu, prolećna ili zimska rezidba. Zbog zimskog prskanja dobro je da se odradi ta zimska rezidba na vreme i da čekamo optimalni rok i 10 stepeni da oprskamo plavim prskanjem. “

Stručnjaci za zaštitu bilja kažu da orezane grane obavezno treba izneti iz voćnjaka i vinograda i  da je najbolje spaliti ih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *