Đaci škole Đura Jakšić deo programa GEOGRAFIJA SAD-a I JA (VIDEO)

Osnovna škola “Đura Jakšić” jedna je od 9 škola u Srbiji koja je deo programa američke ambasade pod nazivom “Geografija SAD-a i ja”. Cilj je upoznavanje đaka sa geografijom ove velike države, a najuspešniji na kvizu imaće priliku da upoznaju Ambasadu u Beogradu.

Timoti Fot iz Američke ambasade nakon što se predstavio đacima sedmog razreda škole “Đura Jakšić”, pričao im je o Jeloustonskom nacionalnom parku i odmah je bilo učenika koji su stupili u kontakt sa predavačem što je bilo nagrađeno lizalicom. Ovo je sedma godina programa nacionalne geografije koji sprovodi kancelarija za kulturu Američke ambasade, a učestvuje 9 škola:

“Danas ću govoriti o Jelouston nacionalnom parku koji je osnovan 1872. i pokušaću da prikažem njegove lepote učenicima u školi. Isto tako želim i ja da nešto naučim od njih ovde; to i jeste ideja da razmenimo kulturu da ja nešto naučim od njih, nešto oni od mene.”

Nakon predavanja, 15-ak đaka je učestvovalo u kvizu o poznavanju geografije SAD-a, narednog meseca će biti još jedan eliminacioni kviz, da bi u maju najbolji u nadmetanju bio gost američke ambasade u Beogradu. Ova škola već godinama unazad ima iskustva u međunarodnoj saradnji tako da je ovo samo nastavak te prakse, rekao nam je Saša Vojnović, direktor OŠ “Đura Jakšić”.

“Osnovna škola Đura Jakšić već ima jednu tradiciju unazad nekoliko godina, naime, dosta je poznato da smo mi u Asocijaciji srednjoevropskih škola, naši đaci su imali prilike da se druže sa drugovima iz cele Evrope, pogotovu iz srednje Evrope, da li je to Slovačka, Češka, Rumunija, Hrvatska, Slovenija… Mi smo sada nastavili tu priču kroz projekat Interkulture.”

U programu Interkultura prošle jeseni đaci ove škole boravili su kod vršnjaka u Potenci u Italiji, a njihova uzvratna poseta zaječarskim prijateljima je 22. aprila kada će im domaćini predstaviti znamenitosti Zaječara i okoline. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *