Oko 60 štandova na Uskršnjem bazaru u Zaječaru (VIDEO)

U Zaječaru, na Trgu Oslobodjenja danas je počeo treći “Uskršnji bazar”. Organizator je Regionalna privredna komora u saradnji sa Turističkom organizacijom grada i Gradskom upravom. Na skveru je oko 60 štandova a izlagači su iz cele Srbije.

Lepo vreme je posle duge i snežne zime izvelo danas Zaječarce na popularni skver. Mogli su po diskontnim cenama da kupe proizvode iz domaće radinosti, zdravu i prirodnu hranu, sokove, vino, rakiju, med, lekovito bilje.

Ovo je treći po redu Uskršnji bazar koji je u Zaječaru održan. Pored Zaječaraca izlagači su iz cele Timočke Krajine ali i gosti čak i iz Vojvodine. Željko Sladojević iz Temerina kaže da je sve od domaćih sirovina: 

“Imam ovčetinu, govedinu, svinjetinu i sve vrste proizvoda pravljenih na tradicionalni način, bez aditiva i sušene na bukovom drvetu.”

Zaječarka Maja Petrović objašnjava tajnu transilvanijskog kolača:

“Pre svega ljubav pravljenja tih kolača, mesimo ga od testa poput onog za štrudlu, dodajemo vanilin šećer i kristal šećer koji se tokom pečenja karamelizuje. Imamo i dodatke, plazmu, lešnike, kokos…”

Nikola Milošević iz Aleksinca nudi hladno ceđene sokove:

“Prvenstveno aroniju koju gajimo na svom gazdinstvu, imamo i sokove od jabuke i kombinaciju ovog voća sa drugim vrstama.”

Cilj organizovanja ovakvih događaja je afirmacija lokalnih tradicionalnih proizvoda, rekao je direktor Regionalne privredne komore u Zaječaru Dejan Tošić. On je istakao da su izloženi proizvodi ponos naše poljoprivrede i čuvari naše tradicije:

“Interesovanje je izuzetno veliko i ono što ne možemo to je da svima izađemo u susret, trudićemo se koliko možemo, evo ovoliko je prostora. Sve je puno, koliko smo planirali toliko izlagača ima, došli su iz Zaječarskog i Borskog okruga, iz Niša, Pirota, Leskovca, Vojvodine.”

Uskršnji bazar u Zaječaru trajaće do nedelje. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *