Polaznici kreativnih radionica u zaječarskoj biblioteci spremni za obeležavanje Svetskog dana dečije knjige (VIDEO)

U susret Svetskom danu dečije knjige, Matična biblioteka “Svetozar Marković” organizuje nekoliko programa povodom obeležavanja ovog dana. Jedan od njih je kreativna radionica posvećena Hansu Kristijanu Andersenu.

Bajke su omiljeno štivo svih mališana jer ih one često vode u jedan mnogo bolji svet mašte. Upravo dela jednog od najčitanijih bajkopisaca, Hansa Kristijana Andersena inspirisala su decu, da uz pomoć bibliotekara sa Dečjeg odeljenja zaječarske biblioteke naprave plakat za izložbu koja će biti otvorena sredinom aprila:

“Mi pravimo plakat koji će biti na izložbi u Radul begovom konaku, pravimo plakat o Hansu Kristijanu Andersenu, i to je za praznik koji slavimo 2. aprila, Dan dečije knjige.”

“Na plakatu spajamo staro i novo, biće kompjuter i knjiga”, objašnjavaju polaznici radionice Milica Dimitrijević i Marko Kostić.

“Ova deca su nam pre svega najvažnija kao čitalačka publika, biblioteka osim što je mesto gde se pozajmljuju knjige, to je i mesto gde možemo nešto dodatno da naučimo, da se igramo, budemo kreativni i naravno maštoviti”, dodaje bibliotekar Suzana Marinković.

A zašto je baš 2. april odabran za obeležavanja Svetskog dana dečije knjige:

“To je Andersenov rođendan, on je poznat u svakom kutku planete kao čuveni bajkopisac, čovek koji je želeo da oplemeni svoje srce tako što je pisao bajke.”

Ove radionice su takođe prilika da deca osim što se zabavljaju nauče i nešto novo pa nam devetogodišnji Darko Manojlović objašnjava u čemu se razlikuju bajka i priča: 

“U bajkama se dešavaju nestvarni događaji i pojavljuju se nestvarni likovi, za razliku od priča u kojima se mogu dešavati događaji kao u stvarnom životu”.

Petu godinu zaredom biblioteka organizuje ovakve slične radionice za učenike nižih razreda osnovnih škola, a povodom izložbe koja je pred nama pozvani su svi osnovci da do 2. aprila ilustruju bilo koju Anderesenovu bajku jer će tako njihovi crteži biti deo postavke u konaku. Đacima koji pohađaju radionicu omiljena je bajka Ružno pače, te je zato  napravljena jedna velika knjiga posvećena ovom poznatom delu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *