GRAD ZAJEČAR I UDRUŽENJE ZA ČESME POTPISALI SPORAZUM ZA OČUVANJE, LEGALIZACIJU, REVITALIZACIJU I ZAŠTITU ARTESKIH ČESAMA (VIDEO)

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i predsednik Udruženja “Za česme” Boban Pogarčić, potpisali su danas u Gradskoj upravi Sporazum za očuvanje, legalizaciju, revitalizaciju i zaštitu javnih arteskih česama u gradu.

Nakon potpisivanja sporazuma, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je rekao dao zdravoj vodi za piće moramo brinuti jer je najvažniji resurs budućnost  i zato je ovaj sporazum obavezujući ne samo za nas, već i za generacije koje dolaze:

“Ono što je naša zajednička konstatacija je da taj resurs niko ne treba sastrane da nam uzima i koristi, a da od toga ovaj grad nema nikakve koristi. S druge strane mi smo dužni da te vode zaštitimo i da ono što koristimo na adekvatan način vrednujemo, da ti objekti česama imaju odgovarajući arhitektonski izgled tako da se Zaječar time ponosi.”

Od 2015. godine Udruženje “Za česme” je prošlo kroz dosta problema u vezi saradnje sa zvaničnim institucijama grada i republike i ovo je prvi put da je postignuta saglasnost za zajedničko rešavanje ovog problema, rekao je predsednik Udruženja Boban Pogarčić. Sporazum sadrži niz zajedničkih koraka i procedura kroz koje treba proći da bi za nekoliko godina imali potpuno uređenu oblast zaštite arteskih voda i njihove eksploatacije.

“Sporazum podrazumeva kako laboratorijske radove u smislu izrade elaborata neogenog basena, započinjanje procedure kod Ministarstva rudarstva i energetike za legalizaciju česama i dobijanje dozvola, konkretne radove i dijagnostiku spornih česama koje imaju manji protok ili su presušile, kao i da se okolina česama dovede u red… kao i da se cela ova oblast dovede na nivo da omogućimo održivo korišćenje i eksploataciju arteskih česama”, rekao je Boban Pogarčić.

Obe strane veruju da će se u zaštitu i očuvanje zaječarskih arteskih česama uključiti i privreda, ali i građani, koji će imati priliku da učestvuju u mnogim aktivnostima koje će biti sprovedene u okviru danas potpisanog sporazuma. Inače, sporazum je primer dobre prakse zajedničkog angažovanja lokalne samouprave i NVO organizacija na rešavanju konkretnih ekoloških problema i očuvanja najvažnijih resursa današnjice. 

 

Sporazum možete pogledati u pdf dokumentu na dnu ove stranice.

 

LINK ZA FAJL » sporazum_za_zastitu_arteskih_cesama_0.pdf


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *