Gost Grada Zaječara konzul Bugarske u Nišu Edvin Sugarev (VIDEO)

Robna razmena izmedju područja koje pokriva Regionalna privredna komora Zaječar i Vidinska oblast je takva da srpska strana ima godišnji suficit od oko 50 miliona evra. Medjutim, mogućnosti za saradnu, mnogo su veće. Ovo se čulo na sastanku gradonačelnika Zaječara Boška Ničića i konzula Bugarske u Nišu Edvina Sugareva.

U Zaječaru ali i u Vidinu biće otvorene kancelarije društva srpsko – bugarskog prijateljstva, najavljeno je na ovom skupu. Što se saradnje u infrastrukturi tiče, prioritet Zaječara i komšija iz Bugarske je rekonstrukcija puta od Kule do Vidina:

“Ono što je bitno i što sam ja istakao je da što pre organizujemo bilateralni sastanak dva ministarstva saobraćaja, bugarskog i našeg ili u Vidinu ili u Zaječaru, sasvim je sve jedno. Da razgovaramo, pošto su naši planovi već jasni i pored toga što je sredjen put od Paraćina do Vrške Čuke, taj put će se u naredne dve ili tri godine još proširivati i to je jasno stav i državnog vrha ali je s druge vrlo problematična deonica od Kule to jest od graničnog prelaza Kula do Vidina a nama je to itekako značajno zbog prometa robe ali i ljudi i razvoja turizma i svega ostalog”, rekao je Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara. 

Bugarska trenutno predsedava Savetom Evrope i mi ćemo pomoći čitavom zapadnom Balkanu u procesu integracije ka Evropskoj Uniji, obećao je bugarski konzul u Nišu Edvin Sugarev. On je pored saradnje u realizaciji infrastrukturnih projekata, potencirao i saradnju u oblasti kulture: 

“Što se tiče povezivanja zaječarske oblasti sa vidinskom oblašću, to je od veoma velikog značaja i ja sam preuzeo obavezu da napravim kontakte na najvišem nivou da se to pitanje pokrene čak i da se sastanu ministri infrastrukture u Zaječaru ili u Vidinu, kako bi se pokrenulo to pitanje.” 

Na sastanku konzula Sugareva i gradonačelnika Zaječara, Ničić je gosta iz susedne države informisao i o nedavnom susretu sa gradonačelnicom Sofije. Takodje, on je podsetio da se sa Bugarima u Zaječaru već radi na realizaciji dva projekta: izgradnji kamp naselja na Kraljevici i nabavci smećara.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *