Zaječar, Sofija i Vidin zajedno u tri projekta prekogranične saradnje (VIDEO)

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić sa saradnicima danas je posetio Sofiju, gde se susreo sa kmetom Sofije Jordankom Fandakovom i njenim saradnicima. Razgovaralo se o mogućnostima realizacije zajedničkih projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija-Bugarska.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić istakao je da je poseta bugarskoj prestonici i susret sa koleginicom koja vodi Sofiju daleko veću od Zaječara, od izuzetne važnosti za oba grada. Saradnja će se ogledati u 

infrastrukturnim, turističkim i kulturnim oblastima:

“To je putna infrastruktura koja treba da nas još zbliži…ono što jeste plan sa naše strane da se uredi dodatno put koji povezuje Zaječar-Knjaževac-Niš, ali isto tako da sa bugarske strane bude razumevanja da se put od Kule do Vidina sredi, da se uredi od Vidina do Sofije i da se stiže kao što će se sada stizati od Niša do Sofije. Naravno da je za nas izuzetno zadovoljstvo da glavni grad i najveći grad u Bugarskoj postane partner u IPA projektima od mnogih pograničnih mesta u Srbiji, i trudićemo se da opravdamo to poverenje koje nam je ukazano od strane Sofije”, rekao je Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara

Blizina Sofije i Zaječara je prednost koju ćemo sigurno iskoristiti u interesu oba grada, a preko projekata prekogranične saradnje Srbija – Bugarska, rekla je ovom prilikom kmet Sofije Jordanka Fandakova:

“Blizu smo, možemo dobro da putujemo, imamo ozbiljne saradnike i spremni smo da sarađujemo sa Zaječarom u različitim oblastima. Naravno, prva oblast u kojoj možemo da sarađujemo je turizam, kultura… a imamo mogućnost da konkurišemo zajedno za evropske projekte. Sofija ima veliko iskustvo u tom poslu, interesantan je grad, ima namenitosti i bogatu istoriju, tako da će naši projektni timovi da rade i nadam se da ćemo u što skorije vreme imati zajedničke projekte na korist našim i vašim građanima.”

U Sofiji je dogovorena realizacija tri projekta, dva sa Sofijom i jedan sa Vidinom ukupne vrednosti oko 800 hiljada evra. Kmet Sofije Jordanka Fandakova je izrazila želju da poseti zaječarsku Gitarijadu ove godine, kao i da neki od bugarskih bendova učestvuju na ovom festivalu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *