Izložba kopija fresaka Bogorodice Ljeviške u zaječarskom muzeju

U galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru, večeras je otvorena izložba “Detalji živopisa katedrale grada Prizrena, Bogorodice Ljeviške”. Kopije malog formata slikarstva iz Ljeviške koje su izradili kopisti fresaka Zdenka i Branislav Živković, za osnovni cilj imaju predstavljanje detalja koji se često ne zapažaju u okviru složenih scena. 

Na izložbi u Zaječaru, iz zbirke Galerije fresaka Narodnog muzeja u Beogradu, izloženo je odabranih 30 od ukupno 148 kopija malog formata, koliko su ih Živkovići izradili odmah po otkrivanju fresaka od 1950 do 1955. godine. 

“Bogorodica Ljeviška jedina je sačuvana srednjevekovna srpska saborna crkva. Ona je bila glavna crkva Prizrena koju je podigao kralj Milutin”, rekao je otvarajući izložbu istoričar umetnosti dr Bojan Popović, kustos Galerije fresaka. 

U katalogu ove postavke Popović dodaje: 

“Izložba je koncipirana kao antiteza reprezentativnim galerijama kopija koje, zadržavajući formate i zamah velikih fresaka širokim gestom, otvaraju poglede u monumentalnost i epitalamski karakter slikarstva. Na detaljima Ljeviške bilo je lakše sagledati svakodnevni život, lica poput današnjih, ući u svet slike i otkriti detalje samosvojnih vrednosti.”

Izložba “Detalji živopisa katedrale grada Prizrena, Bogorodice Ljeviške”, moći će da se razgleda u Zaječaru do 17. aprila.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *