Mladenčiće mesile vredne žene iz Gamzigrada (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Mladence i to je praznik kojim mladi parovi slave prvu godinu braka. Tradicija koja prati ovaj praznik je da se na ovaj dan pripremaju mladenčići koji se premazuju medom za sladak i napredan život. 

Članice Udruženja Romula iz Gamzigrada uvek su spremne da predstave kulinarstvo svoga kraja, pa su tako za Mladence došle u domaćinstvo Višice Krstić da zajednički ispoštuju tradiciju i umese mladenčiće. Tu su spremni brašno, voda i ostali sastojci, a mešenje ove poslastice svakog 22. marta prenosi se sa starijih na mlađe članice porodice. Postupak nije komplikovan kaže Lidija Živković:

“Naučila sam od svoje majke sa kojim inače živim u domaćinstvu i spremam ih 10-ak godina unazad. Mladenčići su relativno jednostavni za mešenje, zato što je to inače posno, naravno pošto je post; koristi se voda, kvasac, ulje, šećer, so – nešto što je uobičajeno za mešenje svakodnevnog testa.” 

Testo naraste, zamesi se a onda se prave manje loptice koje se ređaju u podmazan peh. Mladenci su praznik sa mnogo običaja u srpskom narodu. Domaćice iz Gamzigrada upotrebljavaju i jednu drvenu cevčicu koja se inače koristi prilikom tkanja, a za mladenčiće ustvari služi za ukrašavanje, o čemu nam govori Ljiljana Antranasković:

“Naše bake su nam to ispričale da je ovo simbol, da bi se ukrasili ovi mladenčići na kraju, znači nije bitno koliko kružića, ali simbol je jer je od bazovine, veruje se da to donosi napredak u porodici, u polju što sejemo u njivma, bašti, stoku koju čuvamo…”

I ono što je možda najvažniji sastojak ovih malih hlepčića je med, koji takođe u srpskoj tradiciji simboliše sladak život mladenaca i blagostanje, kaže domaćica Višica Krstić:

“Posle pečenja svaki mladenčić se maže medom i taj mladenčić se prvi uzima ujutru pre jela, ustvari kao doručak, kao poslastica, da sve bude slatko kao med i život i u kući.”

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. 

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *