Prvi put u istočnoj Srbiji laparoskopska operacija karcinoma debelog creva na zaječarskoj hirurgiji (VIDEO)

Prva laparoskopska operacija karcinoma debelog creva obavljena u istočnoj Srbiji, urađena je na Odeljenju hirurgije zaječarskog Zdravstvenog centra. Prema rečima  dr Tatjana Milaćević, načelnice Operacionog bloka ZC Zaječar pacijent je na ovaj način pošteđen velikih trauma.

“Operativni rez je minimalan i postoperativni tok je izuzetno dobar, on je već na nogama, šeta, nema one postoperativne tegobe i komplikacije koje pacijenti inače mogu imati kada se radi o velikoj, otvorenoj metodi gde rez sam po sebi boli i velika je trauma za pacijenta i otežan je oporavak.”

Operacija je uspešno obavljena u saradnji sa Kliničkim centrom Srbije, Institutom za digestivne bolesti i uz podršku docenta Ćeranića, a najvažnije od svega je stanje pacijenta. Jovan Kokić iz Lubnice kaže da se dobro oseća:

“Ja mislim da nema srećnijeg čoveka od mene, došao sam na vreme, javio sam se. To je bila neka tupa bolest a prvi simptomi bili su krvarenje u stolici.”

Kada je u pitanju lečenje raznih procesa u trduhu zaječarska bolnica ima dugogodišnje iskustvo, 1999. godine je obavljena prva laparoskopska operacija žučne kese i od tada ima više od 200 ovakvih procedura godišnje. Ipak, bez tehničke podrške operacija kolona koja je ovih dana bila glavna tema na hirurgiji neće biti nadalje moguća, kaže dr Milaćević:

“Deo aparature koji smo koristili smo mi imali ali za ovu vrstu procedure potrebni su dodatni instrumenti i nama je zaista limitirajuči faktor finansijski momenat. Mi smo početkom godine zatražili nova sredstva od Ministarstva za uvođenje novih tehnologija, gde smo između istalog i ovu proceduru pomenuli.”

Lekari primećuju da je karcinom debelog creva sve češći i kod mlađe populacije i podsećaju da je potpuno izlečiv ukoliko se otkrije u ranoj fazi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *