Zaječar: Obeležen Svetski dan L down sindroma (VIDEO)

Povodom Svetskog dana L down sindroma, sinoć je u zaječarskoj muzičkoj školi organizovan bogat program uz podršku nekoliko osnovnih škola i učešće škole Jelena Majstorović, Ustanove Oblutak i Udruženja Dečiji centar. Organizator manifestacije bilo je Udruženje L down.

Svetski dana L down sindroma  obeležava se od 2006. godine. Kod nas u Zaječaru puna sala muzičke škole dovoljno govori o podršci koju osobe sa ovim sindromom imaju u našoj sredini.

Mirjana Đorđević iz Udruženje L down kaže da ovakvi programi pokazuju da imaju vrednost:

“Posebno su značajni za osobe sa smetnjama u razvoju jer pokazuju da je inkluzija moguća i da decu treba uključivati u zdravu sredinu, da se sa svojim vršnjacima druže i da oni žive svoj život normalno.”

Irena Milkić poručuje da joj mnogo znači što su ovde svi zajedno:

“Da se družimo, da volimo prirodu, da volimo ljude , da budemo jedni uz druge i da se pomažemo.”

Oni su topli, dobrodušni, vedri, veseli, vole da komuniciraju sa svojom okolinom. Mogu biti kreativni a u detinjstvu naročito im je važna podrška porodice, kasnije je  potrebno da se osamostale. Sve ovo karakteriše osobe sa Daunovim sindromom a uz to još i da vole da se druže. A da su voljne da pomognu pokazale su, između ostalih učenice škole “Desanka Maksimović” i “Ljuba Nešić”, Ivana Đergović i Milica Ilić:

“Da pokažemo ljudima da smo zapravo svi mi jednaki i da niko nije različit, i da deca sa posebnim potrebama ne postoje već da su to samo deca ista kao i svi mi.”

Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška osobama sa Down sindromom kako bi se što bolje integrisale u društvo i upravo manifestacija koja je sinoć priređena pokazala je svu raznolikost sveta koji nas okružuje. Ujedno je poslata važna poruka, da je podrška koju pružamo jedni drugima neprocenjiva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *