Opada broj žena koji se odaziva pozivu na skrining raka dojke (VIDEO)

Prema Kalendaru javnog zdravlja 20. mart se obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. U zaječarskom Zdravstvenom centru skrining raka dojke sprovodi se od 2015. godine i prošle godine zabeležen je najmanji broj žena koje su se odazvale na mamografski pregled – oko 14 odsto.

Programom skrininga u Zaječaru je obuhvaćeno preko četiri i po hiljade žena, a tokom 2017. pozivu za snimanje na mamografu odazvalo se samo 669 žena, što je oko 14 odsto. Iako je bilo žena koje su upućene na dodatne preglede, među njima nije bilo obolelih. Dijagnoza karcinoma dojki utvrđena je i na druge načine:

“120 žena je operisano zbog promene na dojkama, od toga je 40 bilo benigno i oko 80 je bilo malignih promena na dojkama. To je prilično veliki broj, a s druge strane možemo da kažemo da je stanovništvo u našoj opštini prilično staro i kako su skriningom obuhvaćene žene od 50 do 69 godina, takav broj žena je sve veći i očekujemo da bude i više karcinoma dojke”, kaže primarijus dr Vera Najdanović Mandić, ginekolog i načelnik Dispanzera za žene u Zaječaru.

U toku je drugi ciklus pregleda dojki na mamografu, koji se radi na svake dve godine. Osim mamografa i ultrazvuka, važan je i samopregled dojki koji je prvi način da se rak otkrije u početnoj fazi kada je izlečiv:

“Ja to sama radim, onako kad se kupam, prepipam se… inače, ne idem na kontrole, bila sam možda jednom u selu kad je bio ginekološki pregled, onda su i to kontrolisali”, kaže nam Slavica Vatović iz Velikog Izvora.

Doktorka Vera Najdanović Mandić dodaje:

“Kako žena treba da pregleda te svoje dojke, znači jednom pred ogledalom, jednom samo da ih opipa dok se kupa i jednom kad već završi kupanje, legne u krevet i zauzme položaj u kome može lepo da pregleda jednu pa drugu dojku. Žena koja to radi uredno, svaki mesec, pre će da primeti neke promene nego lekar. “

U Srbiji svake godine oko 4.000 žena oboli od raka dojke, a 1.500 umre. Prema broju umrlih od raka dojke, Srbija se nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah iza Makedonije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *