Osam eksponata iz zaječarskog muzeja na velikoj izložbi u Italiji (FOTO)

Narodni muzej u Beogradu pripremio je, u saradnji sa fondacijom Akvileja iz Italije, izložbu “Blago i carevi – raskoš rimske Srbije”, koja je sinoć otvorena, a publika će moći da je razgleda do 3. juna u Palati Meizlik u Akvileji.

U 2018. godini, koja je proglašena Evropskom godinom kulturnog nasleđa, na izložbi su predstavljeni izuzetni predmeti kulturnog nasleđa Srbije, u periodu od I do VI veka od ranog Rimskog carstva, preko perioda Tetrarhije, sve do vremena Konstantina Velikog i perioda ranog hrišćanstva. To je upravo i vreme kada je grad Akvileja bio jedan od najvećih i najbogatijih gradova Carstva na tlu današnje Italije.

Postavka obuhvata 61 eksponat iz Srbije, među kojima je 30 iz fonda Narodnog muzeja u Beogradu. Takođe, tu su i predmeti iz drugih muzeja: Muzeja Vojvodine (3); Narodnog muzeja u Požarevcu (1); Muzeja Srema (10); Narodnog muzeja u Nišu (4); Narodnog muzeja u Zaječaru (8); Muzeja Krajine u Negotinu (1); Muzeja grada Beograda (3), kao i jedan iz privatne kolekcije.

Izložba će osvetliti i period promena Rimske imperije u provincijama na tlu današnje Srbije, period raskošnih carskih palata i gradova: Medijanu Konstantina Velikog, Romulijanu (Gamzigrad), rodno mesto cara Galerija, Šarkamen Maksimina Daje ili Sirmijum, jednu od četiri zvanične prestonice Rimskog carstva u kojoj se nalazila palata Konstantina Velikog i njegovog sina Konstancija II.

Pored eksponata koji veličaju carsku moć, biće izložena i dela koja svedoče o religiji i verovanjima, kao i o promenama tokom dugog istorijskog perioda koji izložba prati: reljefi boga Mitre, statuete Asklepija i Higije iz Medijane, glave boginje Venere iz Sirmijuma i Medijane, Herkula iz Gamzigrada.

Izložba se realizuje u okviru kulturne saradnje Italije i Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Postavku prati i dvojezičan katalog na engleskom i italijanskom, koji je plod saradnje srpskih i italijanskih stručnjaka.

Autorka izložbe i koeditorka publikacije je dr Ivana Popović, naučni savetnik, koordinator izložbe je mr Deana Ratković, muzejski savetnik.

FOTOGRAFIJE – Bora Dimitrijević


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *