Zaječar: Ukinuta vanredna situacija, opasnosti od poplava nema (VIDEO)

Na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije Grada Zaječara ukinuta je vanredna situacija na teritoriji grada Zaječara od 3. marta ove godine, koja je doneta povodom opasnosti od poplava. 

Sa najnovijom situacijom na slivovima Belog i Crnog Timoka, članove Štaba upoznao je Branislav Matić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije.

“Ono što je najbitnije, je da je situacija na Belom i Crnom Timoku stabilna, od 9 sati Beli Timok je na 170 sa tendenciom daljeg pada jer i od Knjaževca opada, tako da će on u narednom periodu da bude u padu. Crni Timok je za pola metra porastao u odnosu na juče i dostigao je kotu od 380 cm, on će tek ovih dana biti još jak zato što se naglo topi sneg u opštini Boljevac, tako da ćemo to propratiti ali u Zaječaru ne očekujem nikakvu dramatičnu situaciju u vezi Crnog Timoka.”

Ovom prilikom zamenica gradonačelnika Zaječara Marina Milić zahvalila je Štabu za sve akcije i mere preduzete u ovom periodu:

“Zahvaljujem celom Štabu, onima koji su danonoćno bili na terenu, 24 sata su dežurali i išli na teren svuda gde je bilo potrebe, Imali smo oko 300 poziva, na svako je blagovremeno reagovano i hvala vam na tome što ste bili u ovim situacijama spremni da pomognete i da se angažujete u vašim resorima. Takođe, zahvaljujem Srbijavodama, Sektoru za vanredne situacije, Vatrogasno spasilačkom bataljinu, Vojsci, Policiji, Crvenom krstu koji je pružao pomoć ugroženom stanovništvu, svim javnim preduzećima koji su pritekli u pomoć, Zdravstvenom centru ali i svim onim meštanima sa ugroženih područja koji su takođe dali svoj doprinos i pomogli koliko su mogli. Takođe se zahvaljujem i svim medijima koji su blagovremeno o svemu obaveštavali sa terena.

Iako se strahovalo da će zbog naglog topljenja snega, kiše i atmosferskih voda najviše problema imati meštani zaječarskog naselja Višnjar, zahvaljujući angažovanju Štaba za vanredne situacije, Sektoru za vanredne situacije, pripadnicima Vojske i svim gore pomenutim akterima u ovom slučaju, najgori scenario je izbegnut, a bedemi su ojačani interventni nasipi su završeni i ne postoji nikakva mogućnost da se Beli Timok izlije. Ono što je problem pojedinim vlasnicima udaljenih njiva u ovom naselju su atmosferske vode. Većih problema je bilo i u Vražogrncu gde je reagovano pumpama, kojima je ispumpavana voda. Veliki problem su Zaječarcima pravile i nabujale vode od Šljivarskog puta, Belog brega i ostalih okolnih brda, koje su sanirane, imajući u vidu i vremenske prilike i mogućnosti da ne dođe baš do naglog topljenja snega i da se izbegne onaj scenario iz 2010. godine, one nisu predstavljale veći problem u ovim danima. Svi smo se zajedno angažovali i pokazali kako se ponaša u vanrednim situacijama.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *