U Zvezdanu je Crni Timok poplavio nekoliko plastenika (VIDEO)

Crni Timok je u Zvezdanu poplavio nekoliko plastenika. Nivo reke, koja prolazi kroz ovo zaječarsko selo, reguliše se ispuštanjem vode na mini hidrocentrali preko puta FMT – a, na izlazu iz Zvezdana ka Zaječaru. 

Mirjana Vukobrat, kao penzionerka već deceniju bavi se organskom proizvodnjom ranog povrća. Sada su joj dva plastenika pod vodom pa će morati ponovo da kupi novu foliju, a i kasniće sa uzgojem pre svega paprike, poaradajza i krompira:

“Otprilike mi za mesec i po dana ne možemo da udjemo u plastenik i da napravimo rasad. Drugo ja radim zdravu hranu da ne kažem organsku. Posle ovih poplava, ja više ne mogu da koristim tu naznaku da imam zdravu hranu. Znači, najveća šteta je ta”, kaže povrtarka iz Zvezdana.

I Bratislavu Spasiću, bašta je kod novog mosta u Zvezdanu, pod vodom. On do nje trenutno ne može ni da dodje pa će ovog proleća morati povrće da zasadi na nekoj drugoj parceli: 

“Pod vodom je cela bašta. Negde oko 4 do 5 ari. Imam tamo luka, salatu. Uvek to tako kad bude poplava propadne i posle toga bude zagadjeno i ne sadimo ništa.” 

U Mesnoj zajednici kažu da danonoćno prate situaciju i da je za sada seoski bunar iz koga se žitelji Zvezdana snabdevaju vodom bezbedan:

“Porast Timoka za recimo jedan metar bi ugrozio puno toga u selu. Od seoskog vodovoda, znači bunara za naše vodosnabdevanje, do niz oranica. Podzemna voda prodrla bi u mnoga domaćinstva, u podrume. Šta treba uraditi, to je veliko pitanje. Verovatno treba napraviti na jednom delu Timoka obalo utvrde da tu ne bi mogao Timok da izadje iz svog korita”, rekao nam je Ljubiša Mirković, sekretar MZ Zvezdan.  

U Zvezdanu se plaše i podzemnih voda. Ipak Zvezdanci kažu da sve zavisi od intenziteta topljenja snega na Rtnju i prevoju Čestobrodica. Inače, na minihidrocentrali Jevtić, preko puta fabrike mernih transformatora, radi protoka vode i da se ona ne bi izlila u obližnje selo, otvorene su sve ustave.

  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *