Zaječar: Atmosferske vode uzrok izlivanja jaruga (VIDEO) + (FOTO)

Zbog naglog topljenja snega i smećem zapušenih odvodnih kanala, sinoć je došlo do izlivanja jaruga u Vražogrncu ali i samom Zaječaru. Nekoliko dvorišta u ovom selu kao i u zaječarskom naselju Podliv je pod vodom.

Najugroženije je domaćinstvo Sonje i Vladice Jović na ulazu u selo jer im je voda probila u dvorište. Uz pomoć komšija postavljeni su džakovi sa peskom, kako bi se sprečio njen ulazak u kuću:

“U jedan podrum voda, u drugi podrum voda, znači samo što nam u kuću ne udje a mani dole što ide, to i da ne pričamo. Dole imamo i bašte i plastenike i sve”, kaže Sonja Jović.

Njen suprug Vladica Jović dodaje: “Želim da se zahvalim ovim ljudima, komšijama i ostalim seljanima ovde koji su nas podržali i pomogli nam da napravimo bedeme. Katastrofa bi bila mnogo veća”. 

Problem u Vražogrncu je što kanal koji prolazi kroz selo i koji je namenjen da atmosfersku vodu sprovede u Borsku reku, nema kapaciteta da prihvati svu količinu vode koja se sliva sa okolnih brda. Meštani su zabrinuti za svoje kuće i okućnice.

Iz Gradske uprave i Sektora za vanredne situacije u Vražogrnac su upućeni mehanizacija, ljudstvo i specijalna pumpa za ispumpavanje vode:

“Krenuli smo od danas praktično sa intervencijom, prvo sa džakovima i peskom. Još uvek dovoze džakovi a isto tako i sa novom pumpom koju je grad kupio baš za ovakve prilike koja ima snagu praktično da u minutu 5.000 litara povuče, koja i trenutno radi”, izjavio je Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika Zaječara.

Na žalost, ovakva situacija, Vražogrnčanima se dešava skoro svakog proleća. Kažu da je rešenje izgradnja najmanje još jedne jaruge kroz selo. Naravno, potrebno je i redovno čišćenje postojećeg kanala. A problema sa ozlivanjem jaruga ima i u samom gradu. U naselju Podliv, voda iz pravca kasarne i Šljivarskog puta, poplavila je dvorište Stevana Popovića. Meštani su se sinoć organizovali i postavili džakove sa peskom:

“Meni poplavljena i drva i ugalj i zimnica. Sve u šupi mi je poplavljeno. U kuću nije ali mi je došla do temelja. Ja ne znam šta više da radim ovde . Gore nije čišćena kako treba jaruga i ona probija. Ovako je uvek i prošle godine je tako bilo i pretprošle kad je bila poplava je tako bilo”, žali se Stevan Popović iz Podliva.

I u naselju Beli breg u Fruškogorskoj ulici jaruga je nadošla. Za sada ipak voda odlazi i situacija je koliko toliko pod kontrolom, mada se stanovnici svih delova grada uz vodu mole da ne dodje do naglog otapanja i da opasnost što pre prodje. 


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *