Od naredne školske godine izborni predmeti u Gimnaziji, od 2021. polaganje opšte mature (VIDEO)

Sadašnji prvaci u Gimnaziji, na kraju svog srednjoškolskog obrazovanja polagaće opštu maturu, koja će biti i uslov za upis na fakultet. Zato se od jeseni u obrazovanje uvode izborni paketi kao jedna vrsta pripreme za maturu.

Jezik i mediji, održivi razvoj, primenjene nauke, zdravlje ili sport neki su od ponuđenih izbornih paketa od kojih će Gimnazije odabrati 4 u prvom razredu, a đaci će se opredeliti za dva uz jedan čas nedeljno. Od trećeg razreda još dva izborna predmeta od 5 odabraće učenici i slušati ih po dva časa nedeljno do završetka srednje škole i opšte mature koju će prvi put polagati 2021. sadašnji prvaci:

“Cilj je da se učenici polako pripremaju za opštu maturu, koja je stupila na snagu 3. januara ove godine, po kojoj će đaci na kraju opšteg srednjoškolskog obrazovanja imati obavezu da polažu opšte predmete. Ti ispiti će biti iz srpskog, matematike, za Gimnazije i treći izborni predmet sa liste opšte obrazovnih predmeta da izaberu u zavisnosti od toga koji fakultet budu želeli da upišu”, kaže Srđan Stanojević, direktor Gimnazije u Zaječaru.

Direktor dodaje, izborne pakete predavaće profesori koji već rade u Gmnaziji, a ukoliko ne bude dovoljno stručnog kadra, škole će angažovati neke druge nastavnike. Do kraja školske godine nastavnici Gimnazije obićiće osnovne škole i najaviti roditeljima i osmacima novine u gimnazijskom obrazovanju. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *