Brnabić: Prioritet Vlade je ravnomerni regionalni razvoj (VIDEO)

Ravnomerni regionalni razvoj, jedan je od prioriteta Vlade republike Srbije. Ove je nedavno, boraveći u Zaječaru, izjavila predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić. Ona je ovom prilikom najavila i dodatne poreske olakšice za mala ili srednja preduzeća. 

Predsednica srpske Vlade Ana Brnabić, istakla je u Zaječaru da će ubuduće Privredna komora Srbije imati mnogo značajniju ulogu u pružanju tehničke podrške prilikom pisanja biznis i finansijskih planova i iznalaženju ideja za otvaranje sopstvenog biznisa. U cilju otvaranja novih kreditnih linija za mala i srednja preduzeća, država je nedavno pregovarala sa predstavnicima Evropske investicione banke, kaže premijerka: 

“Mi od prvog oktobra imamo i potpuno oslobadjanje od poreza onim kategorijama koji su više od 6 meseci na Nacionalnoj službi za zapošljavanje, odnosno na birou, ili su upravo izašli iz škole, da li iz srednje škole ili fakulteta. U roku od 12 meseci, ukoliko otvore svoje firme, imaju dve godine oslobadjanja od poreza i probaćemo tako da na neki kratki rok unapredimo preduzetništvo u lokalnim samoupravama, kakva je upravo recimo Bor ili Zaječar.” 

Posle dovodjenja nekoliko stranih investitora u Niš, Vlada je trenutno fokusirana na Kragujevac i Loznicu, rekla je premijerka. Na red dolaze i pogranični krajevi zemlje kao što je Timočka Krajina, obećala je Brnabić:

“Ulažemo sve više i u komunalnu infrastrukturu. Vidite da sada izdvajamo više od 30 puta sredstava nego što smo izdvajali predhodnih godina. To su neki od načina kako unapredjujemo lokalne samouprave koje su na rubnim područjima, odnosno u koje treba da ulažemo više radi ravnomernog regionalnog razvoja.” 

Prilikom nedavnog susreta predsednice vlade Ane Brnabić i gradonačelnika Zaječara Boška Ničića, ona je takodje izjavila da je  Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu objavilo poziv za finansiranje projekata jedinica lokalne smaouprave, koji traje do 15. marata, a za koji je iz republičkog budžeta izdvojeno 320 miliona dinara. 80 odsto od ovog novca predviđeno je za projekte komunalne infrastrukture. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *