Ojačanim bedemima štite se domaćinstva u Zaječaru (VIDEO)

Beli i Crni Timok od jutros stagniraju. Ipak, ojačava se desna obala Belog Timoka ispod mosta u naselju Višnjar. 

Za sada nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva. Međutim, meštani Višnjara se nerado sećaju poplava od pre 8 godina pa s razlogom zabrinuto gledaju u reku.

Na terenu su teška mehanizacija Srbijavoda i RTB-a Bor, pripadnici Vojske i Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije. Radi se na ojačavanju bedema i na utvrdjivanju obale. Dragan Dončevski iz Sektora za vanredne situacije MUP – a Srbije kaže da su džakovi sa peskom obavezni:

“Vojska Srbije nam je pomogla da napunimo džakove i mi ćemo sada zajedno sa građanima uspeti da postavimo džakove sa peskom.”

Situacija na Grliškom jezeru je pod kontrolom. Sinoć se prestalo sa ispuštanjem vode a jezero ima kapaciteta da prihvati još nešto više od milion i po metara kubnih vode. Nivo ove hidroakumulacije održava se na 191 metar nadmorske visine, poručuje Marko Paunović, direktor JKP Vodovod:

“Mi smo pripremljeni da primimo deo poplavnog talasa. Naravno sliv je ogroman, veliki. Količina snega je velika. Mi bez neke korekcije nećemo moći da primimo svu količinu vode ali u dogovoru sa Štabom za vanredne situacije i Srbijavodama i koordinacijom svih radnji koje treba odraditi u narednom periodu, očekujemo da neće biti problema.”

Sve nadležne službe su s obzirom na to da je vanredna situacija, u pripravnosti. Razloga za paniku nema mada mnogo zavisi od toga kolika će temperatura biti narednih dana. Snega još uvek ima u velikim količinama i biće loše ukoliko se on naglo istopi. 

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *