Branislav Matić: Svrljiški i Trgoviški Timok večeras u stagnaciji, što je dobro za Zaječar (VIDEO)

Povodom naglog povećanja nivoa Belog Timoka kod Zaječara, koji je oko 18 sati bio na koti 207, izjavu za T1 televiziju dao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije grada Zaječara Branislav Matić:

“Svedoci smo da je zbog povišenih temperatura počelo naglo otapanje snega, pogotovu na slivu Belog Timoka, tako da je došlo do povećanja nivoa na Belom Timoku, za sada je ta kota 200 i ušao je u redovnu odbranu od poplava. Ono što je najbitnije mesta panici nema, Štab za vanredne situacije grada Zaječara zaseda i sve strukture su na terenu, od ranog jutra prati se situacija i preduzima se sve što je potrebno. Za sada Beli Timok ne preti nešto preterano, ali moramo biti oprezni, još ima dosta snega na planinama i u narednih nekoliko dana, moramo da pratimo situaciju na terenu. Stigao nam je pesak preventivno, džakovi će biti spremni ako bude negde zatrebalo. Ono što je bitno i da reka Crni Timok je trenutno u blagom porastu, tako da on ne koči praktično upliv Belog Timoka u reku Timok. 

Pre sat vremena dobili smo informaciju da je Svrljiški Timok u padu i Trgoviški je takođe u padu, verovatno je došlo do snižavanja temperature u tom delu teritorije tako da je praktično dotok vode u samom Knjaževcu manji.

Sektor za vanredne situacije preduzima određene preventivne radnje tako da će određeni broj pripadnika doći noćas u Zaječar i stići će jedna pumpa većeg kapaciteta, isto preventivno, i bićemo spremni za sve, mada moramo da pratimo hidrometeorološku situaciju i da li temperatura pada ili raste, tako da se sve to kombinuje u ovom momentu.”

Od juče na zaječarskom terenu su i radnici Javnog preduzeća “Srbijavode” a šta je rađeno tokom dana i šta se radi tokom predstojeće noći, za T1 televiziju govorio je Dragomir Milanović iz ovog preduzeća:

“Prema stanju otapanja i podizanju vodostaja Belog Timoka, pratili smo situaciju i zbog naglog podizanja nivoa, došli smo da interventno uradimo u Višnjaru, na ovim najnižim tačkama, gde može da dođe do ugrožavanja stanovništva, počeli smo sa radovima interventnog nasipa i to ćemo završiti noćas. A prema stanju vodostaja nadalje, sutra da budemo aktivni ako treba uzvodno gore sa džakovima. Intervenisali smo danas i na mostu za Avramicu gde su otklonjene naslage drveća, šiblja i korenja koje su izazvale uspor na tom mestu.” 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *