ZAJEČAR: Beli Timok nadolazi, upozorenje za meštane Višnjara (VIDEO)

Ovog popodneva Štab za vanredne situacije Grada Zaječara, izdao je saopštenje za javnost u kome se navodi sledeće…

Nakon što je prošao ledeni talas koji je protekle sedmice zahvatio Srbiju u Zaječaru je sinoć na sednici Štaba za vanredne situacije doneta Odluka o uvođenju vanredne situacije na delu teritorije za koju postoji opasnost od izlivanja ovih reka.

„Srbijavode“ su danas proglasile vanrednu odbranu od poplava na Belom Timoku. Beli Timok kod sela Vratarnica se već izliva.

Iz pravca Knjaževca stiže novi talas vode. Svrljiški Timok je u porastu ali se u večernjim časovima očekuje njegova stagnacija. Najveće količine snega u slivu ove reke već su se otopile nakon noćašnjih visokih temperatura na tom potesu. Srećna okolnost u ovom trenutku je da Trgoviški Timok još uvek miruje. Delujemo preventivno i stavili smo u funkciju svu raspoloživu mehanizaciju. RTB Bor nam je nam je izašao u susret i šalje nam tešku mehanizaciju. Brzina otapanja snega je veća nego 2010. godine te moramo da budemo na oporezu i u pripravnosti.

Naselje Višnjar je najugroženije, sneg se naglo topi, rastu vodostaji, površinske vode se slivaju iz Prlite i kroz Avramičku reku. Verovatno će posle 18 sati Višnjar biti u velikoj opasnosti. Problem sa Avramičkim mostom je rešen uz pomoć „Srbijavoda“. 5.000 vreća sa peskom se postavlja na najkritičnijim tačkama. Iz Grliškog jezera je ispušteno preko 2.000.000 m3 vode i spremno je za prihvat otopljenog snega i bujičnih voda iz podtupižničkog područja. Što se Crnog Timoka tiče situacija je još uvek stabilna i izdata je naredba vlasnicima mini hodroelektrane da prate stanje i podignu ustave iste. Takođe se prati situacija u delu naselja Gamzigradska Banja i Zvezdan.

Poslednja merenja nivoa reka:

Beli Timok je na koti 186 i u porastu je, Crni Timok je na koti 160, Trgoviški je 125, Svrljiški 195.

UPOZORENjE ZA MEŠTANE NASELjA VIŠNjAR

Od 17, 18 sati pa nadalje očekuje se izlivanje reke, izbijanje podzemnih voda i slivanje otopljenog snega sa obližnjih brda. Sve stvari poput bele tehnike, dušeka, nameštaj, tepiha i sl. podići na spratove kuća, a gde to nije moguće, skloniti na sigurno mesto ili kod komšija.

Stoku, iako to nije dozvoljeno držati, evakuisati na sigurno mesto iz naselja.

Posebno se SKREĆE PAŽNjA žiteljima ovog naselja da je za isto proglašena VANREDNA SITUACIJA i da nadležne službe, zbog postojanja opasnosti za ugrožavanje života ljudi i štete na imovini, MORAJU PREDUZIMATI MERE po naredbi Štaba te da iste NE SMEJU SPREČAVATI u izvršavanju ovih poslova.

Svako suprotno ponašanje biće NAJSTROŽE SANKCIONISANO u skladu sa Zakonom!

U slučaju potrebe spasavanja ili evakuacije javiti se na broj 019/421-597 – navodi se u saopštenju Štaba za vanredne situacije Grada Zaječara.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *