ZAJEČAR: Ukinuta vanredna situacija zbog snežnih padavina, uvedena vanredna situacija na delu teritorije grada za koju postoji opasnost od poplava (VIDEO)

Na večerašnjoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Zaječara, ukinuta je Odluka o proglašenju vanredne situacije u 27 mesnih zajednica od 27. februara, ali je zbog hidrološke situacije, odnosno naglog topljenja snega, proglašena vanredna situacija u najugroženijim delovima Grada Zaječara: Vratarnici, Grljanu, I MZ “Timok”, desnoj obali Belog Timoka i Izvorskom putu, Vražogrncu, Trnavcu, Gamzigradskoj banji i Zvezdanu, zbog mogućeg izlivanja Belog Timoka, Crnog Timoka i Timoka.  

Prema rečima komandanta Štaba, gradonačelnika Boška Ničića, stekli su se uslovi da se vanredna situacija uvedena zbog velikih količina snega ukine, a škole u planinskom delu opštine koje nisu imale nastavu, od ponedeljka nastavljaju normalno da rade i treba da naprave raspored nadoknade izgubljenih časova.

Iz Srbijavode stigle su najave da je Beli Timok u ozbiljnom nadolasku, a meteorološka situacija za naredne dane, nema sumnje prouzrokovaće porast i druga dva Timoka, pa će se nadležne službe blagovremeno pripremiti za porast nivoa reka i bujičnih vodotokova, rekao je Ničić. Članovima Štaba prezentovan je i kratak snimak načinjen danas prilikom obilaska mosta na Belom Timoku, na putu ka Avramici, gde je na stubovima već prilična količina granja koje donosi voda, a koje će sutra uklanjati mehanizacija Srbijavode.

Takođe sutra, u dvorištu Vatrogasne službe, mašinom za punjenje džakova počinje priprema oko 6 hiljada džakova sa peskom, kako bi se pripremili za zaštitu života ljudi i imovine, rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Zaječaru Branislav Matić.

Direktor Vodovoda Marko Paunović rekao je da je nivo Grliškog jezera, od koga se Zaječar snabdeva vodom, spušten za 2 metra, kako bi bili spremni za prihvat 2 miliona kubika vode od otapanja snega u naredna 3-4 dana.

Članovi Štaba saglasili su se i da se kupi komplet mobilne pumpe za ispumpavanje zaprljane vode, džakova, peska, folija i ostale potrebne opreme neophodne za odbranu od poplava.    

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *