DONJE PODUNAVLJE na Sajmu turizma 2018. u Beogradu (VIDEO)

Nacionalni park Đerdap i Dunav povezuju nekoliko opština u Istočnoj Srbiji, pa su na juče zatvorenom Sajmu turizma svoju turističku ponudu zajednički predstavili Golubac, Donji Milanovac, Majdanpek i Kladovo. 

Pod sloganom “Odmor te čeka” u halama Beogradskog sajma i ove godine predstavile su se najznačajnije turističke agencije, savezi i organizacije, hoteli, turistički centri. Pažnju posetilaca privukao je i štand Donje podunavlje koji je ponudio prirodne lepote, istorijske spomenike, gastronomiju i vinski turizam od Golupca do Kladova.

Višegodišnji dogovori opština u Donjem podunavlju da se na sajmu nastupi na jednom štandu, urodili su plodom. Ali ne samo na sajmu, dugoročna strategija razvoja turizma u četiri opštine na Dunavu, imaće rezultate samo uz objedinjenu turističku ponudu:

“U svakoj od naših opština turizam predstavlja jedan od najznačajnijih razvojnih privrednih potencijala i evo ja mogu samo da iskažem zadovoljstvo što smo to uspeli da realizujemo, da posle dužeg vremena nastupamo zajednički i mislim da je to jedini način i jedini pravac koji može u bliskoj perspektivi da da pravi efekat”, rekao je Dejan Vagner, predsednik opštine Majdanpek. 

“Moramo da shvatimo da su savremene tendencije u turizmu da više turista neće doći da 5-6 dana provede na jednom mestu već 24 do 48 sati, pa da ide dalje… I to je zapravo jedan naš zajednički pokušaj da zajedničkom ponudom privučemo turiste iz zapadne Evrope i drugih krajeva sveta, da dođu kod nas i vide našu najlepšu klisuru u Evropi”, smatra i predsednik opštine Kladovo Radisav Čučulanović.

Zoran Ćirković, predsednik Skupštine opštine Golubac najavljuje ove godine dolazak kruzera u Golubačku luku:

“8. aprila pristaje prvi kruzer kojih ove godine preko stranih posrednika očekujemo čak 38, koji će pristati kako na našoj tvrđavi, posetiti Golubac grad, Viminacijum…”

Turističku ponudu dunavske regije u Istočnoj Srbiji, gde je nedovoljno smeštajnih kapaciteta, upotpunjuju registrovana seoska domaćinstva koja su pravi hit među turistima koji žele aktivni odmor uz upoznavanje istorijsko-kulturnih znamenitosti. Sajam kao mesto susreta sa potencijalnim gostima ne propušta već godinama i Vila Milenović iz Rajca, ističe Zoran Milenović

“Koga interesuju pivnice mi krenemo da mu objašnjavamo i da im odgovaramo na pitanja… Sve se vrti oko Beograda i nama su gosti uglavnom iz Beograda, jedno 90% gostiju.”

Tokom četiri sajamska dana, na atraktivan način promovisani su brojni festivali u Donjem podunavlju, manifestacije, gastronomija i visoko cenjena vina negotinskog i kladovskog vinogorja. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *