U Arhivu otvorena izložba o 100 godina diplomatskih i kulturnih odnosa SAD i Srbije (VIDEO)

“Sjedinjene američke države – Srbija od 1918. do 2018. godine – diplomatski i kulturni odnosi”, naziv je izložbe koja je danas otvorena u Istorijskom arhivu u Zaječaru. Postavku je otvorila kulturni ataše američke ambasade u Beogradu Erika Kin.

Ova izložba koja je pripremana skoro pola godine, pokušaj je da se, koliko je to moguće, sublimira jedan buran vek i osvetle najbitniji detalji u diplomatskoj i kulturnoj relaciji dve zemlje – geografski udaljenih, ekonomski, politički i kulturno asimetričnih ali povezanih mnogim zajedničkim interesima, čulo se u Arhivu. Otvarajući izložbu, kulturni ataše najmoćnije svetske sile u ambasadi u Beogradu, Erika Kin je zahvalila autorima na trudu kao i zaječarskom arhivu na saradnji:

“Za mene je najznačajnija stvar u vezi ove izložbe, priča o prijateljstvu. Mislim da je to veoma važno. To je realnost i mislim da to nije zvanično i to je suština…”

Postavka je predstavljena na 24 panela i ima svoju digitalnu prezentaciju. Pored Miladina Miloševića, autor Bora Dimitrijević rekao je da se medju dokumentima izdvajaju oni koji svedoče o šest susreta Tita i američkih predsednika ali da posebno treba naglasiti da je prvu zvaničnu delegaciju iz Srbije u Ameriku poslao tadašnji predsednik Vlade, Zaječarac Nikola Pašić, decembra 1917. godine:

“To prijateljstvo između dva naroda potpuno ekonomski, vojno, kulturno, kako god hoćete različiti, koje traje, traje i traje…pa ovaj manji je nekad nemirno dete, pa onog drugog naziva imperijalistom i ovako i onako, ali kad treba on ode i uvek dobije pomoć. Znači pomoć koju su SAD, od 1917. kad je stigao prvi milion dolara, pa do danas, se ne može prosto izmeriti.”

Izložba “SAD – Srbija od 1918. do 2018. godine – diplomatski i kulturni odnosi” u Istorijskom arhivu u Zaječaru može se razgledati do 13. marta a posle Zaječara biće postavljena u još 14 gradova Srbije. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *