Kako povećati broj grla u ovčarstvu i kozarstvu u Timočkoj krajini (VIDEO)

“Kako povećati broj grla u ovčarstvu i kozarstvu”, bila je tema predavanja koje je danas u Regionalnoj privrednoj komori za Zaječarski i Borski okrug, organizovano za stočare. Predavači su bili stručnjaci Naučnog instituta za veterinarstvo iz Novog Sada.

Nekada je medju seljacima vladalo uverenje da se takozvani sitni preživari, ovce i koze, mogu čuvati u skromnim uslovima i da se mogu hraniti i ne baš prvorazrednom stočnom hranom. Vremena se menjaju i plemenite rase zahtevaju adekvatan smeštaj i kvalitetnu ishranu, rekao je dr Dejan Bugarski iz Instituta za veterinarstvo u Novom Sadu: 

“Ukoliko se želi biti ekonomski efikasan, ukoliko se želi opstati na tržištu koje je otvoreno, mora se obratiti pažnja na sve sitnice, kako bi ta proizvodnja bila zaista uspešna. Ne može se osloniti na neko tradicionalno ovčarstvo koje se često svodilo po onoj narodnoj – bog dao, bog uzeo, koliko je ostalo meni je dobro.”

Ministarstvo poljoprivrede subvencionisalo je prošle godine svako umatičeno grlo koza i ovaca sa po 7 hiljada dinara. To je, nema sumnje, i jedan od razloga što je velika sala komore u Zaječaru bila tesna za sve zainteresovane poljoprivrednike. Uredba za ovu godinu još nije doneta ali se očekuje da ova cifra ne bude manja, ističe Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije:

“Država je prepoznala značaj ove proizvodnje pa je dobre podsticaje opredelila za ovu vrstu proizvodnje stočarske i tu su se stekli početni uslovi za uzgoj ovaca i koza. Smatrali smo da je tradicija na našoj strani ovde u Zaječarskom upravnom okrugu, što se tiče uzgoja ovaca, a za plasman ne bi trebalo da brinemo zato što ima dosta zainteresovanih i na domaćem i inostranom tržištu.”

Za koze i ovce, kao uostalom i za krave, najbolja ishrana uz koncentrate i lucerku je silaža, čulo se na ovom skupu. Leti je najbolje i najrentabilnije koristiti ispašu, savetuje Nedjeljko Pipović, PSSS “Poljoservis” – Knjaževac:

“Najbitnije što se tiče ishrane je planirati površine za proizvodnju stočne hrane, kada je u pitanju ishrana ovaca i koza, planirati obrok i obavezno uvesti silažu kao osnovni obrok pored sena i koncetratnog dela obroka uvesti silažu u obrok koza i ovaca, što je kod nas vrlo redak slučaj.”

Organizator tribine o uzgoju ovaca i koza bili su Udruženje za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije i komora u Zaječaru. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Ekonomija Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *