Regionalna deponija Halovo sistemski bi rešila odlaganje komunalnog otpada u svim gradovima iz okruženja (VIDEO)

Danas je u Zaječaru održan sastanak Koordinacionog odbora za realizaciju Sporazuma o zajedničkom upravljanju komunalnim otpadom. Bili su prisutni predstavnici grada Zaječara, opština Majdanpek, Bor, Negotin, Knjaževac i Boljevac. 

Dogovoreno je da se projekat o zajedničkom upravljanju komunalnim otpadom na teritoriji Zaječarskog i Borskog okruga finansira kroz javno privatno partnerstvo. Regionalna deponija kod Halova rešila bi sistemsko odlaganje otpada, to je inače akutni problem za sve gradove u okruženju. Kladovo je odustalo od učešća u ovom sporazumu, međutim ostavljen je prostor da se ova opština predomisli, rekao je   Vladan Jeremić iz Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije:

“Ovaj regionalni plan će biti urađen onako kako je počeo, on će obuhvatiti i opštinu Kladovo za slučaj da dođe do neke promene jer jedan od razloga zašto je ova opština napustila sporazum je zato što je u tom trenutku delovalo da neće biti ista cena odlaganja za sve lokalne samouprave, ali jedna od stvari koja je danas dogovorena je da će svi plaćati isto.”

Predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić rekao je da je veoma dobro što je izabran model javno privatnog partnerstva:

“On će omogućiti da do regionalne deponije dođemo bez inicijalnih ili bez prevelikih inicijalnih troškova za jedinice lokalne samouprave sa teritorije oba okruga. Naravno da će cena koštanja prema našim građanima biti kriterijum na osnovu kojeg ćemo odabrati operatere kroz proces javno privatnog partnerstva i siguran sam da ćemo voditi računa o dve stvari koje su najvažnije, pre svega o tehnologiji koja će biti najbezbednija, ekološki najsavremenija i najčistija s jedne strane. S druge strane to ne sme previše finansijski da opterećuje građane naših opština, odnosno opština koje će participirati.”

Ono što je takođe prednost ovakve saradnje, dodao je Đokić ja to što će susedne opštine naučiti da sarađuju na velikim projektima što može samo pozitivno uticati na razvoj ovog dela Srbije.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *