Aktivni građani mogu promeniti lokalne sredine na bolje (VIDEO)

U Prostoru za Pomak u Zaječaru danas je potpisan ugovor o saradnji između British Council-a i Timočkog omladinskog centra, koji zajedno učestvuju u treningu pod nazivom “Aktivni građani”.

Ozvaničenjem saradnje između British Council-a za Zapadni Balkan i Timočkog omladinskog centra stvoreni su uslovi za jednu dublju saradnju. Povod sastanka bio je trening “Aktivni građani” koji počinje 23. februara a poziv je upućen svim mladim ljudima iz ovog dela Srbije. Predstavnica  British Council-a Kler Sirs  rekla je da je ideja da mladim ljudima usade veštine i omoguće im da veruju u to da mogu promeniti svoju okolinu na bolje:

“Očigledno je da ne možete promeniti ceo svet, ali bilo je promena na bolje, nijedna nije bila naravno globalna. Akcenat jeste na lokalnom poboljšanju, u određenim zajednicama bilo je pomaka u smislu da je ostvarena saradnja sa lokalnim vlastima, dogovoreno je na primer redovno krečenje škola i cela poenta jeste da se krene na lokalu, da se stekne samopouzdanje kako bi se projekat širio. “

Kako se čulo, aktivni građani mogu sprovoditi male projekte, vezane na primer za reciklažu ili brigu o starim ljudima. Predsednik Timočkog omladinskog centra ovom prilikom objasnio je zašto je aktivizam važan:

“Najnovija istraživanja pokazuju da mladi koji imaju previše slobodnog vremena nažalost idu prema radikalizmu i ekstremizmu i nekim drugim lošim pojavama u društvu. U petak će osim mene još tri trenera biti ovde, raditi sa našim mladima tri dana, pričati o aktivizmu, volonterizmu i rešavanju raznih problema.”

Isti trening već je sproveden u pedesetak država a u njemu je učestvovalo četvrt miliona aktivnih građana. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *