Kako se nekada igrao fudbal u Zaječaru i koji klubovi su bili najveći rivali, kroz priču Srđana M. Tomića (VIDEO)

“Tri zaječarska fudbalska srca”, monografski spis autora Srđana M. Tomića, u izdanju Matične biblioteke “Svetozar Marković” obuhvata period od 1932. do 1944. i priča jednu isljučivo fudbalsku storiju o tri kluba koja više ne postoje, to su Jedinstvo, Železničar i Pobeda:

“To su tri kluba koja su okupljala radničku, trgovačku klasu, omladinu, đake, zanatlije, industrijalce, krupnu i sitnu buržoaziju, dakle sve one ljude koji su u ovom gradu bili zaljubljenici u fudbalski sport”, objašnjava Tomić.

Istorijsku građu Tomić je pronalazio u Zaječaru, Negotinu i Nišu a najviše se, kako sam kaže, oslonio na kazivače, među kojima je devedesettrogodišnji Aleksa Taraskijan koji je igrao za drugi tim Timoka:

“Najveći rivali su bili Timok i Jedinstvo, kao što sada postoji Zvezda i Partizan. Kad igraju Timok i Jedinstvo bio je pun stadion.”

Ilustracija na koricama knjige nosi posebnu simboliku, poručuje autor knjige:

“Tri srca označavaju tri fudbalska kluba, ali se tu nazire i četvrto srce, što može da predstavlja Fudbalski klub Timok a sva četiri srca ili četiri lista su jedna detelina koja donosi sreću.”

Nastavak knjige  već je napisan i nova priča o fudbalu do 1932. godine, kako je najavljeno, ugledaće svetlost dana 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *