Od 1. marta do 30. aprila rok za podnošenje zahteva za subvencije u poljoprivredi (VIDEO)

Obnova registracije poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji i ove godine je automatska s tim što su poljoprivrednici u obavezi da od 1. marta do 30. aprila podnesu zahtev za ostvarivanje prava na osnovu podsticaja za biljnu proizvodnju. Zahtevi se podnose Upravi za trezor, a sve eventualne promene na gazdinstvu mogu se prijaviti tokom cele godine. 

Srpski poljoprivrednici još čekaju Uredbu Vlade Srbije o visini i načinu isplate ovogodišnjih subvencija za poljoprivredu. Tek je nedavno najavljeno da će sve subvencije koje nisu isplaćene za prošlu godinu biti plaćene do kraja marta. Po hektaru obradive površine, ratari će najverovatnije i ove godine imati po dve hiljade dinara. U poljoprivrednoj stručnoj službi “Agroznanje” upozoravaju poljoprivrednike da poštuju rokove prilikom podnošenja zahteva i pripreme adekvatnu dokumentaciju:

“Imali smo dosta slučajeva da su se poljoprivredni proizvodjači žalili da nisu ostvarili odredjene subvencije zato što su podnosili zahteve van rokova. Znači, zahtev se podnosi od datuma kada je raspisan konkurs na sajtu Uprave za agrarna plaćanja, nikako pre ili posle. Te prijave se ne uvažavaju” – kaže Slavica Dželatović, direktor PSSS Agroznanje. 

Pored subvencija iz opštinskih i republičkog budžeta, poljoprivrednici imaju pravo i na sredstva Ipard fonda. Uslovi za dobijanje novca iz Iparda nisu ni malo laki. Mogu da konkurišu samo veći proizvodjači, oni koji imaju najmanje na primer 20 krava ili 5 ili više hektara pod voćem, a moraju i da ispune uslove o dobrobiti životinja, ekološke standarde i imaju regulisano rukovanje i odlaganje pesticida. Potreban je i poslovni plan a sve po standardima Evropske Unije:

“Ovom prilikom pozivam eventualno zainteresovane potencijalne korisnike da nam se jave. To je procedura koja mora da se prodje sa svakim ponaosob. Da ustvari izvršimo neku vrstu procene da li neko poljoprivredno gazdinstvo u ovom trenutku ima uslova da udje u tu složenu proceduru ili mu je potrebno neko vreme da se gazdinstvo pripremi.”

Iz Agroznanja podsećaju pčelare da tokom proleća treba da obave u veterinarskoj stanici takozvani aprilski pregled svojih pčela. Takođe, dužni su da upravi za trezor prijave broj svojih košnica kako bi od države dobili subvenciju od 720 dinara po društvu. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *