Formira se jedinstvena baza podataka o stambenim zajednicama (VIDEO)

Registracije stambenih zajednica na teritoriji grada Zaječara veliki je posao a sve se radi u okvirima Zakona o stanovanju i održavanju zgrada koji je relativno nov. Poslednjeg meseca 2017. godine bio je veliki priliv predmeta, kaže Srđan Golubović iz Odeljenja za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove.

“Do početka decembra prošle godine imali smo podnetih 40 zahteva, u decembru 93 a od početka 2018. godine ukupno 46. Sprovedenih postupaka registracije ima 79.”

Pošto je rok za registraciju istekao sada posla ima i za komunalnu inspekciju koja je krenula u kontrolu. Šef odseka za inspekcijski nadzor Slavoljub Ničić objašnjava šta biva sa onim stambenim zajednicama koje nisu ispoštovale vremenski okvir za predaju dokumentacije: 

“Za one koji nisu podneli, sačinjavamo zapisnik o tome da stambena zajednica nije podnela u datom roku, koji je i na neki način bio produžen do kraja januara ove godine. U tom slučaju sačinjavamo zapisnik da stambena zajednica nije postupila u skladu sa Zakonom i donosimo rešenje da se u određenom roku registruje kod nadležnog organa, kod Registratora.”

Rešenje kojim se stambena jedinica opominje da se blagovremeno prijavi lepi se na ulazna vrata zgrade i oglasnu tablu u Gradskoj upravi, daje se rok za žalbu i određuje novi datum za registraciju.

“Ako se desi da ni u tom datom roku ne podnesu zahtev za registraciju, onda mi pišemo prijavu Registratoru da ta stambena zajednica nije postupila po našem nalogu i onda Gradska uprava prinudno registruje stambenu zajednicu, određuje prinudnog upravnika.”

Ukoliko se stambena zajednica ne registruje ni posle upozorenja inspekcije Zakon propisuje kaznu od 50 hiljada do 2 miliona dinara. Period je prilagođavanja na ove novine i ovako velike sume ne bi trebalo nikoga da zaplaše, već da pozovu na ažurnost, poručuju nadležni.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *