Bez ledenih dana i obilnog snega do kraja zime (VIDEO)

Za ovu zimu u Timočkoj Krajini, a već je prva dekada februara na izmaku, može da se kaže da je blaga u odnosu na prošlu godinu. Ovog januara u Zaječaru bilo je svega 9 dana sa snegom i to maksimalne visine 9 centimetara.

Vodni režim malo je poboljšan kišom koja je pala u protekla dva ili tri dana, mada je prema podacima zaječarske metorološke stanice palo svega 8 litara po metru kvadratnom. To je dovoljno  tek da spere prašinu sa ulica ali sa druge strane i da, zbog blata koje je napravila na oranicama, odloži radove u voćnjacima i prihranu strnina. Prošle godine u januaru imali smo čak 27 dana sa snegom maksimalne visine 30 centimetara dok smo do sada imali tek 3 ledena dana kada je temperatura padala do minus 10 stepeni. Meteorolog Goran Nešić kaže da još pamti prvi mesec 1985. godine kada je izmerio minus 29 stepeni a da je ova zima po količini padavina  u rangu višegodišnjeg proseka a po temperaturama, blaga:

“Što se Meteorološke statistike tiče, blaga u odnosu na evo prva orjentaciona zima bila nam je prošla zima koja je bila hladna i kažem skoro ceo januar je bio leden ispod nule. Ledeni dani su kad temperatura ne izlazi u plus. Ove zime smo imali tek 3 do 4 ledena dana tako da će generalno ova zima da prodje tako kakva je i bila. Inače, što se tiče padavina one su na nekom godišnjem proseku, oko 35 do 36 litara za mesec januar.”

Meteorolozi po kotlinama Timočke Krajine, do kraja zime, ne očekuju sneg ali su prognoze da će ga sigurno biti na planinama. Nema indicija ni da će u nastavku godine biti ledenih dana:

“Očekuje se prolećna kiša. Jedini problem može biti to što smo prošle godine imali kasni prolećni mraz koji se desio u trećoj dekadi aprila. Znači, sve što se desi do prve dekade aprila je nešto podnošljivo. Budu temperature do 1 do 2 stepena, ponekad i mraz, medjutim kad to predje u treću dekadu aprila, može da bude jako opasno za biljke i druge okopavine.”

Sledeće nedelje je Sretenje, dan kada se po narodnom verovanju prati ponašanje medveda. Ako je sunčan dan i medvedi izađu iz jazbine i uplaše se svoje senke, pa se vrate nazad, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *