VOLONTERI POMERAJU GRANICE (VIDEO)

Dobrovoljan rad i pružanje pomoći okupilo je sve ove mlade ljude u sali, koji su prisustvovali završnoj konferenciji projekta “Volonteri pomeraju granice” u Zaječaru. Među njima su i mladi Bugari jer je ovaj projekat realizovan kroz program prekogranične saradnje. Ina Plamenova Tasova je u Montani radila sa decom bez roditeljskog staranja.   

“Igram se sa njima, crtamo, oni vole i društvene igre. Kada idem u ove centre, naučim pre svega da budem čovek, na neki način napunim se energijom i dobijem unutrašnju snagu.”

Prisustvo državnog sekretara Ministarstva omladine i sporta Darka Stanića pokazalo je da država daje punu podršku ovakvim projektima.

“Da bi pokazali  šta sve donosi volonterizam, da bi aktivirali mlade ljude, da bi im predstavili da volonterizam nije gubljenje vremena nego da mnogo svari mogu da nauče, da budu aktivni deo društva.”

Goran Radisavljević, menadžer projekta “Volonteri pomeraju granice” kaže da je ideja bila da osnaže volonterske centre:

“Što ne znači da nije bilo dovoljno razvijenih volonterskih centara, ali želeli smo da napravimo jednu metodologiju kojom će se baviti organizacije,  između ostalog te organizacije se bave volontiranjem u ustanovama koje se bave pružanjem socijalnih usluga.”

Realizacija projekta počela je krajem 2016. godine i u periodu koji je usledio otvoreno je po 5 volonerskih centara na srpskoj i bugarskoj strani. Zajedno sa TOC-om na ovom programu radio je omladinski centar iz Vidina, čiji je predsednik Nikolaj Colov.

“Imamo dovoljno mladih judi koji hoće da to rade i rade sa zadovoljstvom, mislim da im je korisno, nije korisno samo za društvo, već i za same mlade ljude. Našli smo nešto zajednički da radimo i mislim da ide dobro.”

Vrednost projekta je oko 150 hiljada evra a Timočki omladinski centar je jedina nevladina organizacije u ovom delu Srbije kojoj je odobren program u okviru Prekogranične saradnje.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *