Bor: Razgovori o novom rudniku sa ambasadorkom Kanade (VIDEO)

Prilikom ovonedeljne posete Boru, ambasadorka Kanade Kati Čaba razgovarala je sa rukovodstvom ove opštine i RTB-a, između ostalog i o budućem rudniku na lokaciji Čukaru Peki. Istražne radove u ovoj zoni sprovodi kanadska kompanija Nevsun, a u Boru se zalažu da što više domaćih firmi učestvuje u pripremama i izgradnji novog rudnika.

Poslovna saradnja kompanija iz Kanade i Srbije najrazvijenija je u oblasti rudarstva, a Bor je svakako jedan od srpskih gradova u kome je ona najizraženija. Rudarska istraživanja nadomak Bora sprovodi domaća firma Rakita za potrebe kanadske firme Nevsun. Preliminarne analize pokazuju da u zoni Čukaru Peki ima preko 2,6 odsto bakra po toni i čak 1,7 grama zlata, što opravdava 630 miliona dolara koliko se planira da se uloži u novi rudnik: 

“Predviđeni period za eksploataciju ovog rudnog ležišta je 15 godina. Naša je pretpostavka da bi već 2021. jrenuli faktičku eksploataciju. Tokom izgradnje rudnika predviđeno je da bude 1.200 zaposlenih, dok bi tokom rada rudnika bilo preko 600”, kaže Aleksandar Vulović iz kompanije Rakita. 

Kao jedna od vodećih zemalja u svetu u oblasti rudarstva, Kanada postavlja visoke standarde i očekuje od svojih kompanija da ih ispune uz brigu o ekološkom i društvenom uticaju na lokalnu zajednicu, rekla je ambasadorka Kanade Kati Čaba prilikom obilaska RTB-a:

“Razgovarali smo i o otvaranju novih rudnika, mogu vam reći da naši ljudi u Ambasadi usko sarađuju sa kolegama iz Rakite i vodimo računa o svemu. U interesu je Rakite da otvaranje rudnika prođe uz primenu najviših standarda, pre svega ekologije, zatim o socijalne komponente za dobrobit celog regiona i lokalnog stanovništva.”

Generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski u razgovoru sa ambasadorkom založio se da što više domaćih firmi učestvuje u pripremama i izgradnji novog rudnika. Mnogi su već kvalitetom poslovanja zauzeli te pozicije kao što je borski Institut za rudarstvo i metalurgiju:

Ono što nas tek očekuje je jedan ogroman posao koji se tiče novog ležišta ovde Čukaru Peki, zajedno sa kanadskim Nevsunom, odnosno sa Rakitom. S njima smo u stalnom kontaktu i moram da se pohvalim da smo od njih dobili da radimo elaborat rudnih rezervi. To je jedan veliki i značajan posao koji nam otvara vrata da i nadalje u oblasti projektovanja, inženjeringa, kontrola… budemo učesnici i iskoristimo naš potencijal”, rekao je Borivoje Stojadinović, izvršni direktor Instituta za rudarstvo i metalurgiju.

Bor je spreman za nove investicije koje ga očekuju u polju rudarstva i ima sve potrebne kapacitete i osposobljene ekipe koje rade po svetskim standardima. neke su od najvažnijih poruka prenetih novoj ambasadorki Kanade u našoj zemlji, tokom dvodnevne posete Boru.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *