Šarčević: Institut za rudarstvo i metalurgiju u Boru među sedam najboljih naučnih ustanova u Srbiji (VIDEO)

Institut za rudarstvo i metalurgiju u Boru je naučnoistraživačka organizacija koja danas ima najsavremeniju opremu iz oblasti laboratorijskih ispitivanja. Na doktorskim studijama ima 30-ak mladih stručnjaka koji će dalje razvijati ovu ustanovu. U ovo se danas uverio ministar prosvete Mladen Šarčević koji je u okviru posete Boru, bio u Institutu i rekao da je među sedam najboljih naučnih ustanova u Srbiji. 

U poslednjih osam godina u borski Institut za rudarstvo i metalurgiju uloženo je oko 8 i po miliona evra u tehnologiju za mineralne resurse, projektovanje, istraživanje i razvoj. U sve se to uverio danas ministar prosvete Mladen Šarčević koji je nakon obilaska pohvalio rad ove naučne ustanove:

“Kako sam čuo, u poslednjih osam godina od jedne ruine ovo je pretvoreno u jednu zaista zavidnu naučnu ustanovu, gde se svi, kako sam video, ponašaju domaćinski. Drago mi je što vidim mlade ljude doktorante, koji su iz ove sredine, a usavršavaju se po raznim univerzitetskim centrima, doktoriraju i vraćaju se da rade ovde. Uslovi su ovde zaista jako dobri”.

Institut je važan i za buduću privatizaciju RTB Bora jer nijedna kompanija koja bude došla kao strateški partner neće moći da radi bez usluga Instituta. Predsednik Opštine Bor Aleksandar Milikić kaže da mu je drago da je Institut za to spreman:

“U Institutu upravo vidimo da je Bor spreman za nove investicije koje nas čekaju u polju rudarstva i da ima sve potrebne kapacitete za to. Van Bora ne treba tražiti nove partnere, jer su pravi partneri ovde i u Opštini Bor”.

“Drago nam je da smo ministru mogli da pokažemo nove tehnologije koje smo uveli u naš rad uz pomoć svetskih kompanija, ali smo u investicije uložili i preko 6 miliona evra sopstvenih sredstava”, kaže direktor Instituta dr Mile Bugarin i ističe da se sa ministrom razgovaralo oko realizacije niza budućih projekata. 

Jedan od značajnijih projekata Instituta je u toku, a radi se sa Vladom Japana i vredan je oko 5,2 miliona dolara:

“Reč je o istraživanju prostora od 7-8 hiljada kvadratnih kilometara koji obuhvata Bor, Majdanpek, Dunav do Timoka, sa ciljem da se nađe najbolja tehnologija za preradu rudarskog otpada, jalovišta…”, rekao nam je izvršni direktor Borivoje Stojadinović. 

Za uspomenu na današnju posetu Institutu za rudarstvo i metalurgiju, ministru Šarčeviću je poklonjen zlatnik od 20-to karatnog zlata sa žigom Instituta, koji je napravljen u njihovoj laboratoriji iz rudarske jalovine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *