IPARD program namenjen onima koji se intenzivno bave poljoprivredom (VIDEO)

Prvi konkurs za nabavku traktora i ostale poljoprivredne mehanizacije već je u toku. IPARD nije namenjen malim gazdinstvima, već onima kiji se agrobiznisom bave na ozbiljan i intenzivan način. Potencijalni korisnici IPARD programa mogu da budu registrovana fizička ili pravna lica, udruženja ili zadruge. Bitno je znati da se novac ne daje unapred. Investiciju prvo finanasira sam poljoprivrednik ili pravno lice pa se tek onda aplicira za povraćaj koji može biti i do 70 odsto ukupno uloženih sredstava. Prilikom svakog konkursa biće potrebna i ne tako mala dokumentacija.

“Postoji čitav set uslova u zavisnosti od mere i od vrste investicije, koje mora da se ispoštuju. Ono što je dobro da taj sistem donekle liči na ono što je kod nas rađeno na nacionalnim konkursima, s tim što su sada znatno strožiji uslovi, znatno je veća dokumentacija koju treba da podnesete, kontrole su dosta detaljnije. Nema nasumične kontrole, svaki predmet se kontroliše i administrativno i na licu mesta” , kaže Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije.

Minimalan iznos sredstava za koji se može konkurisati kod IPARD fonda je 20 hiljada evra a ukupan budžet koji je iz Evropske unije odvojen za Srbiju, zajedno sa učešćem poljioprivrednih gazdinstava je oko 230 miliona evra. Plan je da taj novac bude uložen do 2020. godine, dodaje Bogunović:

“Program ima dve mere, prva mera je vezana za investicije na farmama i tu konkurišu svi, i fizička i pravna lica, kad kažem pravna lica to podrazumeva i zadruge, preduzetnike, a kada govorimo o drugoj meri koja je vezana za preradu i marketing tu su korisnici samo pravna lica.”

Predstavnici Privredne komore u saradnji sa Ministarstvom, predstaviće do kraja marta poljoprivredne mere IPARD-a u svih 17 Regionalnih privrednih komora u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *