Negotin: Obeležavanje jubileja Eliksira Prahovo

Industrija hemijskih proizvoda Eliksir Prahovo obeležava sutra 5 godina poslovanja na teritoriji opštine Negotin. Svečanost je u 12 sati, u sali negotinskog Doma kulture.

IHP Prahovo je osnovano 1960 godine, prvo kao fabrika superfosfata a zatim i različitih granulanata. Osnivač je bio rudarsko topioničarski basen Bor koji je u cilju rešavanja problema neutralizacije sumporne kiseline izgradio fabriku koja će taj ekološki i finansijski problem pretvarati u djubrivo.

U avgustu 2012. godine Elixir Group privatizuje IHP Prahovo, najvažniju poslovnu jedinicu u okviru celokupnog industrijskog kompleksa. 

Danas, Elixir Prahovo ponovo preuzima primat u proizvodnji fosforne kiseline i mineralnih đubriva, a investicioni planovi za naredni period su veoma ambiciozni.

Proizvedena fosforna kiselina u Elixir Prahovu koristi se za proizvodnju NPK đubriva u pogonima u Prahovu i u fabrici mineralnih djubriva Elixir Zorka u Šapcu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *