ZAJEČARSKI KONKURS ZA SUFINANSIRANJE MEDIJA PRETVOREN U FARSU (VIDEO)

Na gradskom veću Zaječara održanom 26.12.2017. godine odbačen je predlog stručne komisije za raspodelu sredstava medijima. Obrazloženje o razlozima odbijanja predloga je dala Marina Milić, zamenica gradonanačelnika Zaječara, ali uz svu dobru volju nismo uspeli da je razumemo. Mucajući i vidno nervozna Milić je ukazala na kratak rok realizacije i nemogućnost medija da projekte realizuju u zakonskom roku.

 

Ono što je licemerno u ovakvom postupku vlasti prema medijskim kućama staje u samo jedno pitanje, a zašto je onda uopšte i raspisivan Konkurs? Na ovaj način gradska vlast je dovela u zabludu 15-tak medijskih kuća, koje su pripremile projekte i obimnu prateću dokumentaciju. Takođe projekti televizija i produkcija su sadržali i prikaz audio-vizuelnog identiteta, što je podrazumevalo troškove produkcije tog sadržaja. Isto tako petočlana komisija za ocenjivanje projekata je bespotrebno radila na sastavljanju predloga raspodele koji je odbačen. Treba reći i to da je komisija ponudila i rešenje koje se sastojalo u tome da se rok za realizaciju produži za tri meseca. Na žalost taj predlog nije prihvaćen. Na činjenicu da je konkurs mogao da bude realizovan u skladu sa Zakonom je ukazala i Medijska koalicija (UNS, NUNS, ANEM, LP, ANEM). 

Link saopštenja: http://nuns.rs/info/news/33678/koalicija-zajecar-da-raspodeli-novac-medi…

U svakom slučaju Konkurs je  bilo moguće realizovati samo se postavlja pitanje da li je cela farsa u vezi sproveđenja konkursa zapravo poslužila za „kupovinu vremena“, kako bi se zakonska obaveza sufinansiranja medijskih projekata u 2017. godini u potpunosti zaobišla? 

U nameri da ukažemo na sve propuste lokalne vlasti U Zaječaru, podsetićemo hronološki na sve što je prethodilo spornom konkursu:

1. 28. avgusta 2017. godine osnivači 14 medijskih kuća iz Zaječara su se obratili Bošku Ničiću, gradonačelniku Zaječara sa zahtevom da odmah raspiše Konkurs za sufinansiranje medijskih projekata i dodeli 24 miliona dinara, koliko je u budžetu bilo planirano za te svrhe. Taj zahtev je podržala i saopštenjem se oglasila Medijska koalicija koja okuplja 5 nezavisnih medijskih udruženja (UNS, NUNS, ANEM, LP, ANEM), zahtevajući da se bez odlaganja raspiše medijski konkurs.

Link saopštenja: http://www.uns.org.rs/saopstenja/48656/koalicija-zajecar-da-bez-odlaganj…

2.  Mesec dana kasnije 29. septembra je rebalansom budžeta iznos namenjen sufinansiranju medijskih sadržaja desetostruko umanjen (sa 24 milona na 2,7 milona) uz obrazloženje da su u pitanju mere štednje zbog teške finansijske situacije u gradskoj kasi.

3. Više od mesec dana kasnije 7. novembra se na gradskom veću našao predlog Odluke o raspisivanju Konkursa za medije. Tom prilikom je gradonačelnik Ničić kritikovao zakonska rešenja i način na koji je predviđeno sufinansiranje medijskih sadržaja, ali je ipak usvojena odluka o raspisivanju Konkursa.

4. Iako je Gradsko veće već usvojilo odluku o raspisivanju Konkursa za medijske projekte, većnici su još jednom dve nedelje kasnije 21. novembra ponovo glasali na veću i ponovo doneli Odluku o raspisivanju konkursa za medije !?

5. Nakon dve odluke o raspisivanju Konkursa, 24. novembra, konačno je Konkurs i raspisan. Rok za prijavu projekata i članova stručne komisije je isticao 14. decembra. 

6. Na gradskom veću održanom 16. decembra je postavljena stručna komisija koja je brojala 5 članova: Nino Brajović na predlog UNS, NUNS, ANEM, LP, ANEM; Jelka Jovanović na predlog UNS, NUNS, ANEM, LP, ANEM; Radojica Mali na predlog RAB Srbija; Saša Đorđević na predlog Medijskog istraživačkog centra, Biljana Ljubisavljević, dopisnica  Bete iz Niša.

 

7. Komisija se sastala 22. decembra, a rad medijskih stručnjaka na ocenjivanju projekata je bio javan I svi zainteresovani su mogli da prate način vrednovanja projekata, što je veoma retko u dosadašnjoj praksi primene Zakona o javnom informisanju i zaslužuje svaku pohvalu. 

Možda je baš ta činjenica da je Stručna komisija radila nezavisno I da je njihov predlog raspodele ostavio neke od lokalnih medija bliskih vlasti bez očekivanih iznosa pravi uzrok poništavanja ovog konkursa? (PDF dokument sa predlogom raspodele sredstava možete preuzeti na dnu ove stranice) 

Odgovor na to pitanje dobićemo već početkom sledeće godine za kada je najavljeno raspisivanje Konkursa za 2018. godinu.

Ovo istraživanje je sufinansirano sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost portala Za Media i ni u kom slučaju ne odražava stavove Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.


LINK ZA FAJL » predlog_komisije_za_raspodelu_sredstava_.pdf


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *