Odbornici danas raspravljali o budžetu grada Zaječara za 2018. Osnovana Ustanova Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu Zoran Radmilović

Danas je održana deveta sednica Skupštine grada Zaječara na kojoj je usvojen Predlog odluke o budžetu grada Zaječara za 2018. godinu. Predviđeno je da prihodi budu dve milijarde i skoro četiri stotine dva miliona dinara sa projektovanim suficitom od oko pedeset četiri i po miliona dinara. Gradonačelnik Zaječara rekao je da nije srećan što budžet nije realan, sa čim su se složili i predstavnici opozicije koji su između ostalog obrazložili da ovaj najvažniji dokument pokazuje da je grad na niskom stupnju razvoja.

Kroz programsko budžetiranje koje se sastoji iz 16 celina, načelnica Odeljenja za finansije i budžet Gabrijela Rituper Begić, navela je nekoliko stavki, pa je tako na sednici rečeno da je za Program urbanizma i prostornog planiranja izdvojeno 23 miliona dinara, za Program Komunalne delatnosti 255 miliona. Za program Razvoja poljoprivrede opredeljeno je 15 miliona i 500 hiljada dinara. Putnoj infrastrukturi namenjeno je 280 miliona. Novac je takođe izdvojen za Program Politički sistem lokalne samouprave, Program Lokalni ekonomski razvoj, Zaštita životne sredine, Organizacija saobraćaja i saobraćajne infrastrukture, Predškolsko vaspitanje, Osnovno obrazovanje, Srednje obrazovanje, Socijalna i dečja zaštita, Zdravstvena zaštita, Program Razvoja sporta i omladine, Lokalne samouprave, Razvoja kulture.

Odbornici su danas takođe usvojili Odluku o osnivanju Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović” pri čemu je vlast navela da su na ovaj način spojene dve ustanove kulture radi racionalizacije, te će umesto 61 radnika koliko su imale obe firme, posao obavljati 37 zaposlenih, na šta je Nenad Ristović ispred Koalicije “Pobeda za naš grad” rekao da se to moglo rešiti sistematizacijom u nekadašnja dva preduzeća. Usvojena je i odluka o osnivanju Turističke organizacije grada Zaječara.

Nakon toga većinom su izglasana okončanja postupka likvidacije u nekoliko preduzeća.

Data je i saglasnost na cenu toplotne energije i cene usluga redovnog izvoženja smeća.

Među ostalim tačkama usvojen je Predlog o razrešenju pravobranioca grada Zaječara, kao i godišnji izveštaj Predškolske ustanove “Đulići”.

Današnju sednicu obeležila je dvosatna pauza jer su članovi odborničke grupe “Pobeda za naš grad” podneli 85 amandmana na šestu tačku dnevnog reda, Pretres Predloga odluke o osnivanju Ustanove Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović”. Predstavnici opozicije rekli su da je ovo vid protesta jer je na protekloj sednici dodato 11 novih tačaka tako da oni nisu imali vremena da pročitaju materijal, takođe tokom desetosatne sednice nije napravljena nijedna pauza. Gradonačelnik Zaječara Ničić na to je rekao da je ova odbornička grupa ovako unizila dom Skupštine grada.

Nakon toga, radi efikasnijeg rada, kako je obrazložio odbornik Ivan Joković predloženo je spajanje tačaka dnevnog reda od broja 8 do 23, na šta je opozicija reagovala rekavši da se spajaju tačke koje nisu srodne a ujedno se smanjuje i njihovo vreme za raspravu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *