Gradsko veće: Nema više zaječarskog pozorišta, osniva se mešovita ustanova

Članovi Gradskog veća u Zaječaru, na današnjoj sednici, odlučili su da se povuče odluka o osnivanju Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ koja je doneta na prethodnoj sednici 8. decembra. Umesto toga, usvojen je nacrt odluke o osnivanju Ustanove koja će objediniti delatnosti pozorišta i Centra za kulturu, pod ovim nazivom Ustanova Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“. Kako je obrazložio gradonačelnik Boško Ničić, ova nova odluka, koju su Većnici jednoglasno prihvatili, doneta je radi racionalizacije i efikasnijeg rada obe budžetske ustanove…..

“Bivši CEKIT je brojao 16-17 zaposlenih, gde je bila i turistička organizacija. Bivše pozorište je brojalo 45, vodilo se 38, zakon je dozvoljavao 34, ustvari sistematizacija… i sav taj galimatijas kad se napravi, mi dođemo na ivicu ili pređemo cifru od 824 koliko nam dozvoljavaju broj zaposlenih. U ovoj situaciji gde smo izvršili prvo racionalizaciju u Pozorištu, po prvoj preporuci ostalo je, kada se formira novo javno preduzeće za projektovanje i izgradnju što je neophodno umesto Direkcije, za ovu firmu ne bi ostalo… ovu firmu koja bi menjala CEKIT, ne bi ostala mogućnost da bude zaposleno više od devetoro ljudi. Za vreme leta, u najudarnijem periodu kada se dešavaju ove seoske manifestacije, u pozorištu nema toliko aktivnosti, uglavnom pozorišta ne rade ili idu na jedan ili dva festivala. Tamo su ljudi koji isto to, što se tiče tehnike, rasvete, rade na tim poslovima. Smatrali smo da je sasvim logično da objedinimo te dve stvari, poslali smo dopis Ministarstvu i dobili smo odgovor od Ministarstva da je to naša stvar i da nemaju ništa protiv toga.”

Na današnjoj sednici Većnici su usvojili i nekoliko odluka o okončanju postupka likvidacije, ali nisu dali saglasnost na Program poslovanja JKP Vodovod za narednu godinu, zbog toga što nije umanjena cena rada u ovom preduzeću. Gradonačelniku Bošku Ničiću Većnici su dali saglasnost na dva zaključenja ugovora o donaciji. Prema ovim ugovorima, Grad Zaječar dobiće besplatan novogodišnji vatromet od beogradske firme Feniks pirotehnika i koncert OK benda za doček na trgu, za koji će biti u obavezi da plati binu, fizičko obezbeđenje koncerta i reguliše prava kolektivnim organizacijama za zaštitu autorskih i srodnih prava.

Sednica Skupštine grada Zaječara biće održana u subotu, 16. decembra.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *