Hapšenja u Zaječaru

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su prethodnih dana, u više odvojenih akcija na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, koje su posebno vezane za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili 56 osoba u Srbiji zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2008. godine do danas počinili više korupitivnih krivičnih dela. Evo ko je uhapšen u Zaječaru…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Zaječaru, uhapsili su R.L. (1965) odgovorno lice privrednog društva “NT-SU Group” DOO iz Bošnjana i S.P. (1973), zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni tokom novembra i decembra 2014. fiktivno fakturisali robu koja nikad nije isporučena, čime su oštetili privredno društvo “Put” AD Zaječar za iznos od 11.601.440 dinara. Osumnjičeni R.L. tereti se i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava, jer je policija prilikom pretresa osumnjičenog pronašla 163 komada municije, sedam patrona za lovačko oružje i okvir za pištolj. Krivičnom prijavom u redovnom postupku obuhvaćeno je i odgovorno lice privrednog društva “Put” AD Zaječar. Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedni nadležnom tužilaštvu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsili su tri osobe osumnjičene da su zloupotrebivši službeni položaj oštetili budžet grada Zaječara za 4.855.034 dinara. Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni su bivši funkcioner u skupštini grada Zaječara B.S.(1970), odgovorno lice DOO “Betoneks“ Zaječar I.V.(1982) i odgovorno lice AD “PUT“ Zaječar i Z.J. (1954). Postoje osnovi sumnje da je B.S, koji je, ispred grada, bio angažovan za vršenje stručnog nadzora, tokom 2014. i 2015. godine overavao lažne privremene situacije koje su sačinjavali osumnjičeni Z.J. i I.V, a na osnovu kojih su oni gradu Zaječaru fakturisali radove koje nisu izveli. Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedni nadležnom tužilaštvu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom, uhapsili su tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit, falsifikovanje službene isprave i dva krivična dela poreska utaja. Uhapšeni su odgovorno lice DOO “ABS Gradnja” Zaječar A.T. (1976), odgovorno lice DOO “Milić Limitid” D.V. (1967) i odgovorno lice DOO “Enterijer Jovanović” B.J. (1972). Postoje osnovi sumnje da su A.T., D.V. i B.J. tokom 2015. i 2016. godine, podnosili poreske prijave neistinitih sadržina u kojima su prikazivali fakture sa cenama višestruko uvećanim od tržišnih, fiktivne fakture o navodnoj prodaji građevinskog materijala koji je prethodno prodat na “crno”, kao i radove koje nisu izvršili. Na osnovu tih faktura, kako se sumnja, ostvarivali su prava na odbitak prethodnog poreza i povraćaj PDV-a, čime su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist od 9.293.358 dinara i oštetili budžet Republike Srbije za 6.628.698 dinara. Krivičnom prijavom u redovnom postupku obuhvaćeno je i odgovorno lice DOO “Nt Su Group” i osnivač DOO “Super radnik”, koji se sumnjiči da je učestvovao u navedenim malverzacijama.

 
 
 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *